Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Број људи из земаља ван Европске уније који имају радну дозволу у Немачкој већ трећу годину заредом расте за око 20 процената. Готово четвртина њих 2018. је била из земаља Западног Балкана.

Немачки Савезни завод за статистику (Дестатис) саопштава да је током прошле године за 20 одсто порастао број људи из земаља ван ЕУ који раде у Немачкој.

Истраживање је показало следеће:

– Број људи који нису држављани ЕУ, а имају радну дозволу у Немачкој повећао се са 217.000 у 2017. години на 266.000 у 2018.
– Ово је трећа година заредом да тај број расте за 20 одсто.
– Већина тих људи је из Индије (12 одсто), Кине (девет одсто), Босне и Херцеговине (осам одсто) и Сједињених Америчких Држава (седам одсто).
– Они у просеку имају 35 година, а више од две трећине су мушкарци.
– Више од 80 одсто њима има привремену радну дозволу, а само 17 процената трајну, која им омогућава да у Немачкој остану на неодређено време.

Велики прилив радника са Западног Балкана

Статистички завод преноси да је њих готово 25 одсто са Западног Балкана, односно из Албаније, Црне Горе, са Косова, из Македоније, Србије и Босне и Херцеговине. У 2015. било их је само око девет процената.

Након што су земље Западног Балкана 2014. и 2015. године проглашене за тзв. земље сигурног порекла, њиховим грађанима постало је теже да добију хуманитарне дозволе за боравак у Немачкој (нпр. азил), и то је оно што је миграцију у циљу запошљавања учинило одрживијом опцијом.

Такође, од 2016. држављанима тих земаља олакшан је приступ немачком тржишту рада.

Посебна категорија

Завод за статистику наглашава да се држављани земаља које нису чланице ЕУ, а имају радну дозволу, не бележе у категорији укупан број странаца на немачком тржишту рада.

Под том категоријом се иначе воде држављани земаља ЕУ, тј. они који могу без дозволе да живе и раде у било којој држави-чланици, али рецимо и они страни држављани регистровани у Централном регистру странаца (АЗР) на основу неких других боравишних дозвола које им такође дају могућност да се запосле – на пример избеглице.

Немачка влада је крајем 2018. усвојила нове законе у циљу попуњавања великих недостатака на тржишту квалификоване радне снаге. Те промене подразумевају да је сада за квалификоване раднике, укључујући и оне који нису из ЕУ, лакше да се преселе у Немачку, поготово ако је реч о дефицитарним занимањима .

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here