Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Књижевно вече „Фантастични светови Милорада Павића“ одржано је у Културном центру Србије у Паризу. Упркос свим законима физике, у штрајковима окованом Паризу одржано је књижевно вече посвећено Милораду Павићу и  његовим годишњицама – 90 од рођења, десет од смрти и 35 година од  првог објављивања Хазарског речника.

„Веома сам задовољна што смо тај пројекат успели да представимо и овде, у Српском културном центру у Паризу“, рекла је директорка Бибилотеке Београда Јасмина Нинков.

Супруга великог писца Јасмина Михајловић је у последњем тренутку преломила и одлучила да први пут после Павићевог одласка овде уопште дође и говорила је о њиховом париском животу.

„Виша правда је победила јер  цела слава Павићева је кренула из Париза, преко Белфона, који је први издавач Хазарског речника у инстранству, и који је прославио ту књигу у свету“, рекла је Нинков.

Радио-телевизија Србије је успомену на Павића оживео капиталним документарним филмом, сниманим својевремено са аутором.

Публика у Културном центру Србије у Паризу имала је доста питања за учеснике програма, а посебно их је занимала рецепција Павићевог дела у Француској, где је писац често долазио и где су га париски критичари још у 20, прозвали првим писцем 21. века.

„Српска стварност“ / Владан Јочић – Париз /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here