Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

“Ноћ музеја” ће од 16 часова до поноћи дочекати хиљаде посетилаца широм земље, а само у Београду своја врата отвориће музеји, галерије и бројне друге установе културе на више од 60 локација широм града.

Овогодишња Ноћ музеја ће у суботу, 18. маја, све од 16 часова до поноћи, дочекати хиљаде посетилаца широм земље, а само у Београду своја врата отвориће музеји, галерије и бројне друге установе културе на више од шездесет локација широм града!

Више од четрдесет градова широм Србије спремно је за најлепше мајско вече које, из године у годину, доказује да интересовање за културу, квалитетне садржаје и најбољи провод у музејима не јењава. Шеснаеста по реду Ноћ музеја ове суботе изазваће своје посетиоце необичним изложбама, великим светским, али и домаћим уметницима, отварањем неких нових, али и оних помало заборављених простора.

Прилику да свечано отвори овогодишњу Ноћ музеја у Београду добио је бучан и весео дечји ДФхор предвођен Бојаном Вунтуришевић, који ће наступити испред Павиљона Цвијета Зузорић у 15.45 часова.

Од невероватних огледала и њихових прича у Етнографском музеју, преко велике хипи изложбе о најпознатијем рок фестивалу Вудстоку у Галерији УЛУС-а, до провокативне поставке „Границе (не)могућег – приче са царине“ у Установи културе Стари град, посетиоце Ноћи музеја у Београду очекују најразличитији садржаји подељени у неколико географских зона и тематских целина. Највеће интересовање и ове године влада за Виасат Хисторy туром „Неиспричане приче“ сачињеном од поставки које посетиоци могу да виде премијерно или искључиво у Ноћи музеја! Тако ће после четврт века у Музеју Јована Цвијића јавности бити изложена дела нашег чувеног сликара Петра Добровића из Легата Флегел, први пут у Ноћи музеја кроз вођене туре Битеф театар провешће посетиоце „иза сцене“ и упознати их са својом чувеном оснивачицом Миром Траиловић, а премијерно за ову прилику Факултет музичке уметности отвара своја врата широј јавности и из заборава враћа у својој домовини неправедно запостављеног српског композитора Петра Стојановића.

Са жељом да уметност и културу приближи својим најмлађим посетиоцима, Ноћ музеја и ове године је за њих припремила посебно осмишљену туру кроз музеје и галерије међу којима су Педагошки музеј, Музеј афричке уметности, Павиљон Цвијета Зузорић  и  Зоолошки врт Града Београда.

Уз то, Ноћ музеја ове године имаће и своју званичан афтерпарти у Дорћол Платзу, где ће се добар провод наставити од поноћи до два сата. Све посетиоце уз показану улазницу за Ноћ музеја очекује бесплатно пиће добродошлице, а за музику ће бити задужен ДЈ Де Флоw.

Цена улазница за 16. Ноћ музеја у претпродаји износи 450 РСД док ће на дан манифестације карта коштати 500 РСД. Деца до 5 година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. Једна карта за Ноћ музеја, као и до сада, важи за по један улазак на све београдске локације. Улазнице могу да се купе на свим продајним местима Тицкет Висион-а (бивши Евентим).

Бесплатни билтени и пропратне мапе са детаљним локацијама и садржајима у Ноћи музеја могу већ данас да се преузму на инфо-пулту у Студентском парку, који 17. маја ради све од 11 до 20 часова, а у суботу, 18. маја биће отворен од поднева до поноћи. За бољу организацију и лепше дружење посетиоцима је на располагању актуелни сервис „Моја стаза“ доступан на сајту www.ноцмузеја.рс где свако може да испланира своју шетњу кроз музеје. Креирана листа може бити подељена са пријатељима на друштвеним мрежама или одштампана као лични подсетник.

Ноћ музеја, која се одржава уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Града Београда, представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд.

Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у 5 београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за четрнаест година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

Од 2007. године део смо Европске Ноћи музеја, у којој је прошле године учествовало је више од 1.900 музеја у 45 држава.

Српска стварност

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here