Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Kлуб одборника СДП у градском парламенту Цетиња предао је предлог Закључака којим се организатори устоличења митрополита Јоаникија, најављеног за 4. септембар у Цетињском манастиру, позивају се да од тога одустану и да устоличење обаве у неком другом граду.

Циљ овог закључка је, како се наводи, очување грађанског мира и спокоја грађана Цетиња.

У предлогу се наводи да Скупштина Престонице овлашћује Градоначелника да обави све неопходне радње из своје надлежности како би се спречиле активности које имају за последицу ометање свакодневног живота грађана Цетиња или спречавање њихових Уставом Црне Горе гарантованих права на слободу кретања или окупљања.

„Скупштина Престонице позива Владу Црне Горе да својим активностима не доприносе повећању тензија и нарушавању мира и спокоја грађана Цетиња и свих који у нашем граду бораве, већ да у складу са својим Уставом дефинисаним надлежностима, омогући равноправност свим грађанима Цетиња и Црне Горе, без обзира на њихову националну, политичку или неку другу особеност“, навели су из СДП-а.

Овај захтев, наводи се, уважава, чињеницу да су бројним јавним обраћањима подигнуте тензије од дела јавних актера који су „вређајући Цетиње и Цетињане и све оне који се противе идеолошкој и политичкој мисији СПЦ која деценијама вређа и негира Црногорце отворено утицали на усложњавање политичких прилика и подизање тензија, преноси Танјуг.

„Цетиње као место величанственог отпора тој политици у најтежим веменима 90-их не мозе ћутке посматрати да се у њему одиграва симболично потчињавање и покоравање Црне Горе. Зато, овом Одлуком, између осталог, апелујемо на организаторе овог чина да одустану од церемоније која се с правом доживљава као акт провокације, посебно имајући у виду актуелни политички контекст и вековну неправду према једном народу којем се отима његово културно и историјско наслеђе као последица насилне анексије 1918. године, што је чин без преседана у европским оквирима“, наводи се, између осталог, у предложеном Закључку, пренео је портал РТЦГ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here