Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Самостална демократска српска странка најавила почетак кампање за предстојеће изборе за Европски парламент, која ће наступити са слоганом “Знате ли како је бити Србин у Хрватској”, а њен лидер, Милорад Пуповац, поручио је да та странка има потенцијал за самостални наступ.

Лидер СДСС је казао да од питања које је постављено у слогану – “Знате ли како је бити Србин у Хрватској” – зависи обим слободе и нормалности у Хрватској, али и њена европска будућност.

“За циљ имамо нормалну Хрватску и боримо се против предрасуда и стигматизације. У Европском парламенту борићемо се против оних који вуку земљу према назад и који не мењају Хрватску и Европу него је уназађују и руше. На нетолеранцији и мржњи се не гради патриотизам, него простор за сукобе неједнакост, нестабилност и неуставност”, рекао је Пуповац.

СДСС се, подсетио је, борио да Хрватска уђе у ЕУ, а сада се, рекао је, боримо против национализма који се нуди као спас за Европу и Хрватску.

“Знамо како је то ‘спашавање’ раније завршило – као пакао за Хрватску и Европу. Залажемо се за европску Хрватску уздигнуте главе, тако и да Срби у Хрватској буду уздигнуте главе”, навео је Пуповац и додао додао да у Хрватској постоје људи којима смета што Срби учествују у хрватском политичком животу и који организирају референдуме који би то укинули.

Постоје, истакао је, и они који подржавају референдуме за смањење права мањина, али не би подржали референдуме за права радника.

Постоје, додао је, они који сматрају да ћирилица не може бити равноправна с латиницом, па се она прогања и стигматизира у Хрватској, али се подржава и афирмира у Европи.

“У Европском парламенту ћемо бити најбољи представници, не само Хрватске и њених грађана, него и околних држава – Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније које настоје ући у ЕУ. Као што смо Хрватској помогли да постане чланица Уније, тако ћемо помоћи тим земљама да уђу у ЕУ”, рекао је Пуповац.

Универзитетски професор Дејан Јовић, који се налази на изборној листи СДСС-а, подсетио је на горка искуства распада Југославије с краја 1980-их и почетка 1990-их.

Боримо се за све који се труде да у ЕУ буде боље

Казао је да тежње за слабљењем и распадом Европске уније, као што је то случај с Брегзитом, увелико подсећају на то раздобље.

“Срећом, ЕУ се за сада држи добро, али се сада Велика Британија, која је изгласала Брегзитом, суочава с изазовима. Боримо се за све који се труде да у ЕУ буде боље”, рекао је Јовић, пренео је хрватски порал Новости.

Указао на постојање опасности за мале земље које нису чланице Уније од доминације других актера као што су Русија, Турска, Кина, Трумпов САД, а у будућности можда и Велике Британије, којима је у интересу да ослабе ЕУ и да она буде мање слободна и либерална.

“Важно нам је каква је ЕУ и зато смо критични према њеним потезима и незадовољни односом према мањинама. За права малих нација и мањина не сме се борити само у Бриселу, него се за афирмацију културе и идентитета мањина треба борити и код куће”, рекао је Јовић.

Хрватска је, подсетио је, и до сада имала представнике у Европском парламенту који су се бавили Украјином, али који нису били забринути због мањинских проблема у Хрватској.

“Десница говори о Европи нација и традиција, а можемо замислити како ће реаговати на појаву ћирилице на џамбо плакатима на јавним местима. С друге стране, левица која говори о равноправности има прилику да то покаже у пракси. Ми се боримо за Хрватску и Европу свих грађана и позивамо, не само Србе, него и све грађане у Хрватској и другим земљама Европе, да гласају за нас”, рекао је Јовић.

Пуповац је најавио да ће кампању почети у Славонији, а Борис Милошевић у Далмацији.

На питање о трошковима, изразио је очекивања да ће странка донацијама успети да скупи 500.000 куна за покривање трошкова кампање.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here