Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

У Београду је по седми пут одржан протест “1 од 5 милиона”. Почео је испред Филозофског факултета, а потом су окупљени кренули у шетњу централним градским улицама. Протести су одржани и у Крагујевцу и Краљеву.

Окупљање грађана је почело око 18 часова на Платоу испред Филозофског факултета у Београду. Обратио се глумац Бранислав Трифуновић који је поручио да је циљ протеста да се “ово зло овде и овај систем промене”.

“Једна од најлепших вести које смо добили је да је 105 наставника и професора Филозофског факултета послало подршку, овај грађански протест ће постати лавина коју нико неће моћи да заустави”, нагласио је Трифуновић.

Бранислав Трифуновић

Прочитао је и писмо са захтевима, упућеним и власти и опозицији, у ком је истакнуто да грађани не желе власт него сервис грађана и управу.

“Доста нам је врховних команданата, не занима нас колико нам председник спава. Желимо нормалне људе који ће радити оно за шта их плаћамо. Хоћемо да нам напишете како ћемо да вас контролишемо, како ћемо да вас сменимо ако не будете ваљали, да нам напишете, изложите али и потпишете”, истакао је Трифуновић.

Након Трифуновића, обратио се и глумац Никола Којо који је председнику Александру Вучићу поручио да се “заиграо” и да је “запушио проток енергије, љубави и радости”.

Никола Којо

Којо је позвао Вучића да абдицира и позове, како је рекао, “своје дворјане да положе оружје и лажне дипломе. Ништа им се неће десити, осим лустрације”, рекао је Којо и оценио да је Српска напредна странка организовано криминално удружење.

“Александре Вучићу, ово је крај. Извршио си атак на капитал, ресурсе овог народа. Користио си наш недостатак храбрости да се одупремо тој хајдучији”, рекао је Којо.

Од окупљених је затражио да зграду РТС-а не гађају јајима, на шта је раније током дана позивано на друштвеним мрежама, јер је то, каже, јавни сервис свих грађана.

“Наш последњи циљ је да идемо до краја, до блокаде, до неплаћања свега и свачега, до грађанске непослушности”, рекао је Којо.

И Трифуновић је, такође, позвао да се Радио-телевизија Србије не гађа ни јајима, нити било којим средствима јер ће се то, каже, чистити од новца грађана.

Грађани су након окупљања на Платоу кренули у протестну шетњу кроз Васину, Македонску и Светогорску улицу све до зграде Радио-телевизије Србије у Таковској.

Ту су се зауставили како би, како су раније најавили, разговарали са директором Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником Информативног програма Ненадом Љ. Стефановићем.

“Изгледа да Драган Бујошевић и Ненад Љ. Стефановић нису ту. Бујошевићу, послаћемо писмо на писарницу, па ћемо се видети и разговарати ускоро”, поручио је Трифуновић и прочитао писмо подршке професора са Филозофског факултета.

Протест испред РТС-а

Пустили су шпицу Дневника и уз звиждуке протестну шетњу наставили улицом Кнеза Милоша.

Учесници седмог по реду протеста “Један од пет милиона” носили су транспаренте на којима, између осталих, пише “Реци не чики са сендивичима”, “Причају нам да је боље а у Пошти никад горе”, “Пробуди се, устани Србијо”.

 

Протесту се придружио и лидер Двери Бошко Обрадовић, који је шетњу започео испред зграде Телевизије Пинк одакле су наставили до РЕМ-а и Информера.

Протест у Крагујевцу и Краљеву 

Грађани су вечерас шетали у Крагујевцу и у Краљеву.

Окупљенима у Краљеву се обратио председник Војног синдиката Србије Новица Антић, који је поручио да не желе да руше државу већ траже решење мирним путем.

Краљево

Нагласио је да “ово није подршка било којој политичкој опцији”, већ “обесправљеном народу”.

“Војска је огледало државе. Дефинитивно смо сведоци да је ова мудрост безвремена”, рекао је Антић.

У петак увече одржани су протести грађана, незадовољних радом власти, у Новом Саду, Нишу, Чачку, Шапцу и Зајечару.

Први протест грађана под називом “Стоп крвавим кошуљама” иницијално је организовани због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Раније су упућена три захтева Влади и председнику – да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је покушао да убије Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције – Фото: РТС, АП /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here