Mesto za reklamu

Седница Владе Србије одржана је у Прокупљу, на којој су усвојени значајни планови за развој Топличког округа. Председница Владе  Ана Брнабић је потом открила споменик Гвозденом пуку у Прокупљу, где је одржана прогодна свечаност.

Прокупље, 12. 10. 2018.

Брнабић је указала да је данашње заседање републичке владе у Прокупљу јасан сигнал намере да се у наредном периоду много више инвестира у тај град, али и у цео Топлички округ, нагласивши да међу три стратешка пројекта за Прокупље апсолутни приоритет има ауто-пут мира Ниш–Мердаре–Приштина–Тирана–Драч.  У раду владе учествовао је и градоначелник Прокупља Александар Симоновић. Председница Владе је изнела да ју је потпредседница Зорана Михајловић известила да је пре два два завршен идејни пројекат и да се наставља рад на том пројекту. Цео концепт Топличког краја ће се у потпуности изменити када будемо имали ауто-пут кроз тај део земље, нагласила је премијерка.

Брнабић је као други важан пројекат издвојила изградњу индустријске зоне, у вези са чим ће Влада наредне недеље донети закључак, којим ће 16 хектара земљишта бити пребачено на Град Прокупље. Истакла је да ће министарства привреде и финансија радити на томе да се око 490 милиона динара из буџета определи за опремање индустријске зоне.

“Онда нам предстоји да, заједно за локалном самоуправом, доводимо инвеститоре и развијамо домаће предузетништво” – нагласила је Брнабић, додавши да се ради на пресељењу Опште болнице из Дома здравља, и да је покренута прва фаза израде техничке документације за будућу зграду од 30.000 квадрата. “Коначно, имамо и пројекат гасификације и 2019. године треба да крене гасовод Ниш–Прокупље, пројекат вредан око 15 милиона евра, који ће дати другачију перспективу” – рекла је премијерка.

Поручила је и да Влада, као што је на ноге подигла Ниш и југ Србије, ради на томе да се развијају и остали делови земље, па је нашла партнера за РТБ Бор и тиме решила један велики проблем на истоку земље, а у Краљеву су сада четири фабрике.

Одговарајући на питања новинара у вези са инвестицијама, Брнабић је подсетила на то да у Прокупљу већ раде “Леони” и “Биз линк”, а да ће бити боља ситуација када буде уређена индустријска зона.

Локалне самоуправе, како је истакла, треба да раде на развоју малих и средњих предузећа у својим срединама, за које Министарство привреде опредељује средства, јер здрава економија не зависи само од страних инвеститора.

Премијерка је пренела да се на седници Владе данас разговарало и о Куршумлији, Блацу, Житорађи, и навела да је важно да се заврши процес приватизације Куршумлијске бање.

Две бање у близини Куршумлије, Пролом и Луковска бања, веома добро раде, а Куршумлија је туристички потенцијал и захваљујући Ðавољој вароши, због чега је важно и да ауто-пут иде до Куршумлије, рекла је председница Владе.

Када је реч о приватизацији Куршумлијске бање, она је навела да је један од проблема био и ригорозни Закон о јавној својини, чије је измене Влада јуче усвојила, па је изразила наду да ће тиме проблем бити решен, а затим и пронађен начин да се та бања оживи.

Са свим овим ћемо ставити Прокупље на мапу као регионални центар, рекла је председница Владе и честитала свим Топличанима Дан ослобођења Прокупља.

Брнабић открила споменик Гвозденом пуку у Прокупљу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је потом предводила централну државну церемонију поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља, и том приликом открила споменик Гвозденом пуку, поручивши да је Србија данас јача него што је била јуче, а слабија него што ће бити сутра.

Брнабић је на свечаности у Прокупљу, где је одржана седница Владе, поручила да је стати пред овај споменик, пред 1.300 мртвих, шест и по хиљада рањених, пред историју, пред Србију за коју су се борили, више од части, више од обавезе.

То је тренутак апсолутне покорности пред онима који су нас учинили непокоренима, пред онима који су нас научили правом значењу речи слобода. Дуг који имамо је ненаплатив и вечан, истакла је премијерка.

Председница Владе је указала на то да су нам наши најславнији преци показали два пута – један да стално жалимо и сажаљевамо себе и други да дамо све од себе, као што су они дали.

За њих, данас, ми војујемо, мир. За њих ми данас немамо више права да се са било којом главом играмо. Потребне су нам, више него икада, не да гину, него да живе, мисле, верују, надају се, стварају, планирају, воле, гледају, сањају, и заслуже све оно што је, за њих, овај гвоздени, вечни пук, освојио, истакла је Брнабић.

Премијерка је навела да се слобода само једном осваја крвљу, челиком и славном смрћу, а да је после паметни народи цене, чувају и живе, улажу у њу свој труд, рад и знање да би за будуће генерације слобода и мир били сигурни и вечни.

Према њеним речима, Србија данас своју слободу брани сваким путем који изгради, фабриком, школом, болницом коју отвори, сваком рођеном бебом и младом особом која има разлог да остане.

Ко, када стане пред споменик у Прокупљу и пред животе који су пали да бисмо данас имали мир и слободу, има право да не пружи све од себе и не уради нешто за Србију, за себе, за своју породицу, запитала је председница Владе.

Ко сме да одустане од јаче, боље Србије, која изнад свега цени мир, труд, знање, упорност, која поштује старије и даје подршку младима, која поштује различитости, верује и брани принципе, верује у себе и помаже другима, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да смо кренули путем да од некадашњих непријатеља направимо пријатеље, што је и део нашег дуга према Гвозденом пуку, којем су се и непријатељи дивили.

Премијерка је истакла да је Гвоздени пук победио непријатеље срцем, гвожђем и чашћу, оном коју је Србија данас вратила и због које се поново чује српска реч.

Баш као и наша воља, да ова земља живи, да ова Топлица живи, да рађа нове јунаке, гвоздене људе, нове пукове, али не за ровове и блато, него за путеве и школе. За све оно што слобода и треба да буде, поручила је премијерка.

Брнабић је истакла да данас ми имамо обавезу да остваримо оно што су хтели и за шта су живот дали припадници у Гвозденом пуку.

Хвала нашем Гвозденом пуку на слободи, на миру који данас живимо. И хвала свима који у Србију верују, који Србији дају, који се за Србију труде, трудећи се и верујући у себе, закључила је Брнабић.

 

 

 

Споменик Гвозденом пуку су, уз интонирање песме “Тамо далеко” и присуство великог броја грађана, открили су председница Владе и градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Други пешадијски пук српске војске, познатији по свом називу “Гвоздени”, учествовао је у ратовима од 1912. до 1918. године, а у историју је ушао због јунаштва, којим је задивио и скоро све савезничке војске и њихове војсковође, владе и народе.

„Српска стварност“ 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here