Mesto za reklamu

17.02.2019.

Поводом 11. годишњице од проглашења независности Косова одржана је свечана седница косовског парламента. Почела је уз интонирање химне. Харадинај истиче да Косово данас доприноси миру, док Весељи поручује да је Србија чинила злочине и да није била рационална по питању нормализације односа. “Србија је заслужила таксе”, казао је Весељи.

Обраћајући се присутнима у скупштинској сали, премијер Косова Рамуш Харадинај је у кратком обраћању казао да је Косово заинтересовано за међународни споразум, учлањење у НАТО и ЕУ.

“Наша прошлост потврђује да смо били у праву и да смо се праведно борили за правду. 2008. године смо били на правом путу, али и данас када радимо на консолидацији наше државе”.

“Данас доприносимо миру и стабилности, сви ми ћемо радити на консолидацији наше државе и на добрим односима са суседима. Заинтерасовани смо за међународни споразум, за учлањивање у Нато и ЕУ”, казао је Харадинај захваљујући међународним пријатељима на подршци Косову током последњих 11 година.

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи, чија је партија коалициони партнер у влади, је казао да је данас најзначајнији дан за Косово, “рођендан је независне државе”.

“Ми који смо у овој сали заступамо најсрећнију генерацију. Ми смо патили, али смо наш сан претворили у јавност”, каже Весељи.

Весељи је истакао да Косово подржавају највеће светске силе, међу којима је најзначајније истакао Сједињене америчке државе.

“Са нама су најснажније државе света, САД, али и остале Немачка, Јапан, Аустрија, Мађарска… Сви ми данас на 11. годишњицу наше државе желимо да се захвалимо нашим међународним пријатељима на независности, на оснивању војске косова”,казао је Весељи.

Истакао је да Косово жели чланство у ЕУ, Нато и УН.

“Наш народ има јасну оријентацију, европску, и нико нема право да нам то забрани. Ми као европска држава не заслужујемо изолоцију. Знамо да имамо много изазова, али нико не може да нас негира као државу”, казао је он.

Говорећи о Специјалном суду, Весељи је казао да ће Косово завршити своју обавезу коју је преузело.

“Треба да се зна ко је починио злочин. То је Србија. ОВК је остала најчистија војска која се борила за правду. Молим пријатеље да оду пред Спцеијални суд”, поручио је Весељи својим колегама “борцима рата”.

Имао је и речи за односе са Србијом и предстојећи споразум.

“Србија није била рационална за нормализацију односа. Захтевом САД и ЕУ ми требамо да правилно одлучимо шта ћемо добити као политичка партија и шта ће добити наш народ”.

Говорио је и о увођењу таксе на робу из Србије.

“Србија је заслужила таксу због својих понашања у односу на нас. Укидање се не може преговарати из многих разлога, али државно одлучивање не може бити лично и ова одлука мора бии државана. На вагу морамо да ставимо интересе наше државе у односу на Србију”, казао је Весељи уз поруку да је “са САД и ЕУ Косово сигурније”.

На крају је поручио да Влада Косова неће пасти због таксе.

Свечаној седници је присуствовао и косовски председник Хашим Тачи, већина министара у влади, посланици. Међу гостима су били и албански премијер Еди Рама, некадашњи шеф верификационе мисије Вилиам Вокер, италијански дипломата Масимо Далема, представници британског парламента, као и међународни званичници на Косову.

Свечаној седници нису присуствовали српски посланици и министри у влади, кадрови Српске листе.

Седницу и целокупни програм свечаности поводом годишњице преносе канали јавног сервиса, РТК1 и РТК2. Тим поводом лого на овим каналима стилизован је у бојама косовске заставе.

 „Српска стварност“ /РТК1, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here