Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, на којој је усвојен План рада Савета за 2019. годину, са извештајем о раду за 2018. годину.

Брнабић је истакла да је сектор информационо-комуникационих технологија међу најбрже растућим секторима у Србији и један од највећих нето извозника. Она је додала да је, према подацима Народне банке Србије, у првих 11 месеци 2018. године тај сектор премашио вредност извоза од милијарду евра, са растом од 27,5 одсто у односу на 2017. годину.

Премијерка је истакла да суфицит извоза ИКТ услуга чини већину суфицита извоза услуга, док сам сектор током последње деценије бележи константан раст извоза од више од 20 одсто.

Према речима председнице Владе, просечна плата по запосленом у овом сектору је више од два пута виша него у другим гранама индустрије, док једно радно место у ИКТ сектору креира 4-5 радних места у осталим секторима.

Влада Србије је, како је подвукла, препознала потенцијал ИТ индустрије, предузела конкретне кораке како би обезбедила њен додатни раст и пружила нову визију развоја Србије засновану на иновацијама.

На седници Савета представљени су најважнији реализовани пројекти и планови за наредни период – уведено је програмирање као обавезан предмет од петог разреда у основним школама, док су у овој школској години ученици шестог разреда започели учење у програмском језику Python.

Такође, омогућен је приступ интернету у свим основним школама, а додатних 10 милиона евра инвестирано је у приступ брзом интернету за школе у 2019. години.

У сарадњи са Фондацијом “Петља” и Иницијативом “Дигитална Србија”, све школе добиле су основну ИТ опрему, а наставницима је пружена обука за предавање ИТ предмета.

Истовремено, спроведен је пилот-пројекат увођења дигиталних образовних материјала у 2.000 ”дигиталних учионица”, при чему се у овој години наставља инвестирање у потпуну дигитализацију уџбеника.

Број специјализованих ИТ одељења повећан је ове школске године за готово пет пута у односу на 2017. годину, на укупно 44 у 36 гимназија широм Србије.

Повећани су капацитети техничких факултета како би се омогућио упис 20 одсто више студената него пре две године.

Влада Србије определила је око 100 милиона евра за инвестиције у инфраструктуру како би се омогућило боље окружење за стартапове, иновативне компаније и истраживање и развој (неки од објеката у изградњи: НТП Нови Сад, НТП Ниш, најсавременија зграда за Институт БиоСенс и европски центар изврсности у области дигиталне пољопривреде).

У склопу програма преквалификација за ИТ, прилику да стекну знања и вештине из програмирањења неопходних за позицију јуниор програмера добило је 800 грађана, а у току су обуке за још 1.100 особа.

Започело се са успостављањем базе за потпуно електронску владу – усвојени су Закон о електронском пословању и Закон о електронској управи, а започето је и успостављање регистра грађана и адресног регистра.

Међу оствареним резултатима издвајају се и увођење нових профила по дуалном моделу за средњошколце у техничким школама, на захтев индустрије и родитеља, а то су: техничар за дигиталну графику и интернет обликовање и електротехничар информационих технологија.

У склопу подршке развоју регионалних стартап центара, Влада Србије је подржала осам градова и општина са износом од 200 милиона динара.

Такође, усвојене су измене сета закона који омогућавају пореске подстицаје за већа улагања привреде у истраживање и развој.

Чланови Савета разматрали су план за 2019. годину, којим се предвиђа и реализација 36 активности у области развоја људског капитала (формално и неформално образовање), развоја иновационе инфраструктуре и стварања конкурентног тржишта (правни оквир за пословање).

Планирано је да се у седмом и осмом разреду на часовима информатике ради у програмима Pygame и Jupyter, уз учење 2D анимација, аналитике и рада са подацима. Такође, план је да распишемо конкурс за увођење новог студијског програма од националног значаја за потребе индустрије 4.0, док настављамо са подршком изградњи научно-технолошких паркова и друге научне и иновационе инфраструктуре у Београду, Новом Саду и Нишу, истакла је премијерка Брнабић.

„Српска стварност / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here