1. 02. 2020.

У речима председника Србије Александра Вучића нема ни популизма ни политиканства, а горчина и нервоза кршитеља људских права у Црној Гори показује да је Вучић погодио право у мету, крајње бираним речима, на пристојан начин указујући на мере које Влада Црне Горе предузима против вековне имовине српске цркве у Црној Гори, поручио је генерални секретар председника Никола Селаковић.

“Срби у Црној Гори нису национална мањина, већ конститутивни народ. Њихова конститутивност представља историјску потврђену чињеницу, а језиком бројки у садашњем времену огледа се у томе да су Срби, после Црногораца, други по бројности народ у Црној Гори са 28,73 одсто удела у њеној укупној популацији”, истакао је Селаковић.

Указао је да упркос томе, Срби у Црној Гори немају права ни као национална мањина и да су изложени процесу бруталне асимилације, под изговором да живе у грађанској држави “која штити и чува политички, правни и културни положај свих народа”, осим српског.

“Сваки покушај Владе Црне Горе да својим саопштењима убеди јавност да она доследно штити равноправност, европске вредности и демократске принципе, пада у воду када се суочи са чињеницом да се српски језик систематски прогони у Црној Гори од образовног система у коме се српској деци онемогућује образовање на језику којим говоре, у коме се из наставе књижевности избацују српски писци, у коме српска деца треба да уче да су Срби и Србија окупирали Црну Гору, а да је у Јасеновцу убијено до 80.000 Срба, Јевреја, Рома и Хрвата”, истиче Селаковић.

Упитао је да ли се равноправност и културни положај Срба штите тако што им се организовано забрањује да користе своје националне симболе, иако је свима другима, осим њима, у Црној Гори дозвољено да употребљавају и истичу своје?

“Штити ли се културни положај Срба када држава Црна Гора са свим црквама и верским заједницама закључи темељне уговоре, осим са Српском православном црквом, за коју донесе закон којим јој угрожава вековни статус, одузима имовину оптужујући је да је “инфраструктура Велике Србије”, што истиче као дежурни аргумент који треба да покрије сваки поступак према Србима”, упитао је Селаковић.

Он указује да у речима председника Србије нема ни популизма ни политиканства, већ позива на примену онога што јесу демократске и правне тековине којима се суштински штити правни, политички и културни положај српског народа.

“На питање зашто Срби са својих 28,73 одсто у Црној Гори немају права која у Републици Северној Македонији имају Албанци са својих 25,17 опдсто, нико нема разуман одговор”, констатује Селаковић.

Он поручује да Срби једино траже да буду равноправни, не на папиру већ у реалном животу и сваки апел председника Србије, чија је уставна обавеза да брине о правима и интересима припадника српског народа, апел је којим се за Србе тражи ништа више него за сваки сваки народ који у Европи има фактички статус као и Срби у Црној Гори.

Министарство за људска и мањинска права Црне Горе раније данас оптужило је председника Србије за популистичко-политикантство, због захтева да Срби у Црној Гори имају иста права која су загарантована свим грађанима који припадају националним мањинама.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here