Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић каже да још није познат датум његове посете Москви, а да ће разговори са немачким канцеларом Олафом Шолцом, током предстојеће посете Београду, бити тешки али битни за стабилност и европски пут Србије.

“Прихватио сам позив за посету Москви, не могу да кажем када ће доћи до реализације. Договара се датум, а теме ће сигурно бити важне за Србију”, рекао је Селаковић за ТВ Пинк.

Он је приметио да је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров данас у званичној посети Турској, која је и земља НАТО и земља кандидат за ЕУ.

“Видећете да нико неће говорити у иностраној јавности о овоме што се догодило у Србији око забране прелета. Овде је очигледно био неки други проблем”, рекао је Селаковић.

Он је казао да је Србија посвећена дијалогу, који је, истиче, лековит и може да доведе до решавања проблема.

“Самостална смо и независна држава, која је посвећена дијалогу са свима, нарочито са пријатељима”, рекао је шеф српске дипломатије.

Интересовање светских медија за на крају отказану посету Лаврова, Селаковић је оценио као могућу припрему да се у западном делу јавности у потпуности оцрни Србија.

Селаковић је рекао да је посета савезног канцелара Немачке Олафа Шолца итекако важна, јер је Немачка највећи инвеститор и појединачни донатор у Србији.

Рекао је да о немачкој економској снази и повезаности са Србијом говори да је размена премашила шест милијарди евра и да немачке компаније овде запошљавају 77.000 радника.

“Поруке које ћемо чути нису ни лепе ни лаке. Важно да их чујемо и да се разговара. Нисмо у прилици у разговору са Немачком да бирамо”, рекао је Селаковић и подсетио да тако велика земља свој спољнополитички курс не мења лако.

Нагласио је да је Србија показала да је стуб очувања стабилности и мира у овом делу Европе.

“То је немачка привреда итекако препознала. Улагања је доказ да је овде сигурно, а затим и профитабилно улагати капитал. Од суштинске важности су разговори са Немачком и врста успеха у разговорима, јер то Србији доноси одређену врсту услова за напредовање на европском путу”, рекао је он.

Истакао је да очекује значајне теме приликом посете Шолца, не само за Србију, него и о наставку европског пута Запдног Балкана.

“Посвећеност ЕУ се не доводи у питање, то је пут за очување мира и стабилности у региону”, рекао је он.

Селаковић је поручио да је, да би се припремили за зиму која ће бити тешка, важно да сачувамо мир, да имамо озбиљан ниво политичке стабилности у земљи.

“Важно је да у период кризе уђемо као озбиљни, одговорни, добро организовани. То и радимо кроз контакте са страним високим званичницима, регионално повезивање кроз Отворени Балкан. Све у функцији циља да обезбедимо што је могуће мање штетан пролазак Србије кроз период кризе”, рекао је Селаковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here