Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио је данас у Торину да би разматрање правно недопустивог и за Србију апсолутно неприхватљивог захтева тзв. Косова за чланство у Савету Европе (СЕ) довео у питање кредибилитет те организације.

Селаковић је, учествујући на састанку Комитета министара земаља чланица СЕ, нагласио да ће Србија свим расположивим дипломатским средствима одговорити на овакав потез Приштине, и подвукао да захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби.

То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права, као и још један показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ, истакао је он.

Министар је указао на то да је спољна политика Србије заснована на принципима поштовања међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, и упозорио на то да захтев Приштине за чланство у Савету Европе представља грубо кршење територијалног интегритета Републике Србије.

Селаковић је поручио да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на Косову и Метохији који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН и статусно неутралним приступом Савета Европе.

Република Србија верује да су вредности Савета Европе основа за очување стабилности и просперитета у Европи и за њих се залаже. У нашем региону настављамо да доприносимо стабилности и промовисању начела и вредности Савета Европе, поручио је министар.

То је важан део нашег пута ка чланству у Европској унији, којем смо у потпуности посвећени, а на којима уједно темељимо и заштиту својих националних интереса, закључио је шеф српске дипломатије.“

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here