Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић завршио је вечерас дводневну посету Немачкој разговором са председавајућим Радној групи владајуће ЦДУ/ЦСУ и послаником у Бундестагу Јоханом Вадефулом.

Раније данас, Селаковић се састао са својим немачким колегом Хајком Масом, саветником немачке канцеларке Ангеле Меркел Јаном Хекером и другим важним представницима немачке политике.

Министар је јуче започео посету Берлину говором пред Одбором за ЕУ немачког Бундестага, као и разговором са посланицима Групе пријатељства са Југоисточном Европом и немачким привредницима.

Он је у изјави за агенцију Танјуг, на крају посете Немачкој, навео да Србија може да очекује притисак и из Брисела и из Вашингтона по питању Косова и Метохије, а да Београд треба да се бори и брани своју позицију и аргументовано штити националне и државне интересе.

То није једноставно. А да ли је било тренутака на састанцима у Берлину који нису пријатни, свакако да их је било, поготово када се наше позиције разликују. Али то је разлог више да се дође у Берлин, да се разговара о томе, поручио је он.

Према његовим речима, наше је да снагом аргумената покушавамо да у разговору са сваким с ким можемо, нашу позицију представимо и, ако је могуће, ојачамо.

Немачки партнери хоће да нас саслушају, па ћемо наставити да разговарамо. Њихово интересовање за Србију је велико. А да ли ће нам бити лако – неће, закључио је Селаковић.

Министар је указао на то да је Немачка једна од најважнијих држава ЕУ и неко ко подржава европски пут Србије са строгим али фер приступом, у смислу да нам се каже шта представља проблем и шта треба да урадимо заједнички.

Према његовим речима, Немачка је наш најважнији спољнотрговински партнер и земља чија привреда највише улаже у Србију.

Он је пренео да било доста интересовања немачких новинара о сарадњи Србије са Русијом и Кином, додавши да је искористио прилику да понови да је наша земља с једне стране чврсто посвећена европском путу, али да истовремено негује пријатељства која трају већ деценијама, нека и вековима.

Али и у Пекингу и у Москви увек кажемо да смо ми држава која је на европском путу, која свој правни, привредни систем и своје друштво припрема на то да постане део ЕУ и да ћемо то наставити да радимо и у будућности, закључио је Селаковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here