Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас, реагујући на речи хрватског министра спољних послова Горана Грлића Радмана, а поводом забране председнику Србије Александру Вучићу да дође у приватну посету Јасеновцу, да је Радман у свом обраћању изнео неистине, додајући да Загреб не би требало да било коме држи лекције о искрености.

Селаковић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је хрватски министар спољних послова у обраћању јавности  говорио о стварима које нису тачне.

Упечатљиво је, према речима Селаковића, и да хрватско министарство спољних послова поседује неку врсту инструмента којим мери нечију искреност.

Чули смо да намера Вучића да оде на место фабрике смрти од 1941. до 1945. године где су у нацистичкој НДХ стотине хиљада српских жена, деце стараца, младића остали без живота на најбруталнији могући начин, није схваћена као искрена и не као одавање пијетета, већ да је резултат задовољења унутарполитичких потреба пре формирања Владе, рекао је Селаковић.

Он је указао и да представници и потомци жртава, без обзира да ли су Срби, Јевреји, Роми, не желе да присуствују манифестацији иза које стоји хрватска држава, јер не виде искреност у томе.

Ако је ово европска парадигма онда Европа треба да се стиди. Је ли то као што рекоше ко више од Хрватске може да буде узор у европском контексту заштите људских и мањинских права, рекао је он.

Министар је навео да, када би Срби у Хрватској могли да уживају једну петину права која уживају припадници хрватске мањине у Србији, били бисмо пресрећни.

Колико је села која још увек немају струју само што у њима живе српски повратници, колико немају воду, пут? Да ли нам придике држи представник државе оне у којој ни неколико сати не може да опстане ћирилична табла?, упитао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је одлука Хрватске о забрани председнику Србије да посети Јасеновац као да вам неко забрани да одете на гроб, тражи службену најаву да одете на гроб, положите цвет и запалите свећу.

Онда тобож залажући се за нормализацију односа у директном обраћању мој хрватски колега каже да се Србија још увек није суочила са прошлошћу. То каже представник државе у којој се слободно на централним трговима постројавају црнокошуљаши, у којој је за „Дом спремни“ опште прихватљив и раширен поздрав, у којој има десетине тргова и улица које носе назив по најгорим идеолозима усташке идеологије и злочинаца који су спроводили теорију „трећине – трећину побити, трећину покатоличити и трећину протерати“, указао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да то говори неко ко долази из државе која подиже споменике правоснажно осуђених за тероризам у државама ЕУ, као што је Миро Баришић, човек који је убио амбасадора Југославије у Шведској.

Он је напоменуо да његов хрватски колега потеже и питање несталих лица, њих 1.834, а не наводи колико је припадника српског народа несталих са територије садашње Хрватске.

Да ли то неко нама спочитава и нама пребацује одговорност да нисмо хтели или нећемо да се сазна судбина несталих лица. Нама који показујемо својим деловањем да смо томе посвећени, рекао је он.

Селаковић је нагласио да је апсолутно неистина да када год хрватски званичници прелазе границу уредно то најављују дипломатским путем и нотом.

То није тачно, дао сам три примера, а преко 700 носилаца дипломатских и службених пасоша прешло у Србију. Ако министар науке и образовања долази у вашу земљу зар то није високи функционер? Када је Радован Фукс био нисмо добили ниједну најаву, ниједну ноту, није речено зашто долази. Никада их нико није зауставио, мерио искреност разлога њихове посете, констатовао је Селаковић.

Он је рекао да би нам, да није било иницијативе председника Србије Александра Вучића пре нешто мање од осам година да обележавамо датуме, годишњице и личности од значаја за нашу историју, за културу сећања, за десетак година неко други децу учио да смо ми вршили геноцид.

Учили би нашу децу, као што су у истој држави која нама пребацује да се не суочавамо са прошлошћу, говори званично о томе да је Јасеновац био радни логор. А реч је о једном од највећих стратишта жртава нацистичког терора у целом свету. Фалило је само да кажу да су људи тамо добровољно одлазили, а не да су везивани жицом и сточним вагонима превожени, поручио је он.

Шеф српске дипломатије је упитао да ли од њих треба да учимо како се суочава са прошлошћу.

Не, ми смо ти који се свакој жртви поклонимо, санкционишемо оне који су над другим народима вршили злочин, нисмо неко ко ће приписивати колективну одговорност. Ко год очекује да ћемо да седимо и ћутимо, слушамо разноразне неистине и  измишљотине, тај се вара, поручио је Селаковић и додао да ће Србија знати да заштити достојанство.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here