Mesto za reklamu

02.11.2021.

Министар спољних послова Никола Селаковић сусрео се данас у Атини, током прве званичне посете Грчкој, са поглаваром Грчке православне цркве, архиепископом атинским и целе Грчке Јеронимосом II.

Архиепископ је изразио задовољство због сусрета са Селаковићем истичући да су дубоки корени и односи између два грчког и српског народа овенчани кроз историју и заједничку борбу.

“Оно што је заједничко и повезује два народа је вера којој смо посвећени вековима”, рекао је архиепископ Јеронимос који је шефом српске дипломатије разговарао у седишту Архиепископије.

Истакао је да је Грчка православна црква увек била уз СПЦ указујући на бројне изазове са којима се суочавао српски народ, попут бомбрадовања 1999.године, када је, како каже, грчки народ помогао и слао хуманитарну помоћ Србији.

Навео је да сенкроз историју проблеми настављају и да је зато потребно да сарадња српског и грчког народа и њихових цркава има континуитет и да се јача.

Јеронимос се присетио једног разговора са покојним патријархом Иринејем и њехове молбе да Грчка православна црква помогне Србији око КиМ.

“Рекао сам му да је наша помоћ константа и да је Косово за Србију исто што и Акропољ за Грчку”, испричао је архиепископ и додао:

“Наши проблеми никада неће престати,али одговоре и решења на та питања наћи ћемо тако што ћемо наставити заједничку борбу и сарадњу и тако што ћемо истицати истину”, поручио је Јеронимос и пренео Селаковићу поздраве упућене патријарху Порфирију и свештенству СПЦ.

Министар Селаковић је истакао да му је част што током прве званичне посете Грчкој има прилику да разговара са поглаваром Грчке православне цркве захваливши му на топлим речима добродошлице и , како је рекао, мудрим поукама које говоре о односима два братска народа и две сестринске државе.

Селаковић је казао да га је архиепископ дирнуо причом о разговору са патријархом Ирунејем и речима о Косову и Метохији , нашој јужној покрајини и, како је рекао, највећем искушење са којим се сусрећемо.

“Подршка и разумевање које грчки народ показује према Србији је оно што помаже да опстајемо у тешким временима знајући да има неко ко дели наш поглед на свет”, рекао је министар.

Истакао је да хришћанска православна вера обележава наше односе и да има и других православних братских народа, али да Срби немају ни према једном другом народу тако изражено осећање као према грчком.

“Много је изазова са.којима се сусрећу грчки и српск народ и читава хришћанска цивилизација,ако не будемо сарађивали биће нам много теже”, навео је Селаковић.

Захвалио је архиепископу на подршци по питању КиМ и на свему што, како каже, чини за јачање православног јединства.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here