Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је одржавање седнице СБ УН ретка прилика да се у најважнијој међународној организацији на свету изнесе став наше земље и скрене пажња на проблеме на Косову и Метохији.

Селаковић је у изјави за Телевизију “Пинк” истакао да је наша делегација упознала све чланице СБ УН са актуелном ситуацијом на Космету и проблемима који нису наведени у Извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а, због чега смо и истрпели истицање симбола такозване државности Косова јер је било важније оно што је речено на седници.

Седница је настављена баш као и у октобру 2020. године, делегација Косова није хтела да уклони своје симболе упркос томе што смо уложили протест, али се надамо да у октобру, у Њујорку, неће моћи да донесу своја обележја, тако да нећемо имати ту врсту проблема, објаснио је он.

Министар је пренео да је на седници указао на то да је на недавно одржаним изборима на Космету 140.000 људи избрисано из бирачких спискова, од чега је 85 одсто Срба који нису могли да остваре своје право.

Такође, он је предочио да су полицијске снаге упадале у Дом здравља у Штрпу, застрашивале медицинско особље, вршиле претрес јер су хтеле да нађу вакцине из Србије и да их униште, и то само зато што су дошле из централне Србије.

Шеф српске дипломатије је рекао да је на седници потврдио нашу посвећеност дијалогу и мирном проналажењу решења, али и указао на то да Приштина пуних осам година не жели да формира СЗО.

Селаковић је изнео податак да је, према подацима Мисије Кфора, у другој половини 2020. године повећан број напада на Србе за 30 одсто у односу на исти период 2019. године, док је у току две недеље обијено седам цркава.

Министар је најавио да ће се сутра у Москви састати са представницима Одбора за спољну политику Думе, 16. априла предвиђен је састанак са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, а након тога и са патријархом Московским и све Русије Кирилом.

Он је највео да ће након Руске Федерације посетити Иран, где ће се у Техерану састати са председником, шефом дипломатије и председником парламента те земље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here