Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Министар спољних послова Никола Селаковић започео је званичну посету Берлину обраћањем Одбору за ЕУ немачког Бундестага, где је поручио да Србија, чији је спољнополитички приоритет пуноправно чланство у ЕУ, остаје посвећена дијалогу са Приштином, под окриљем Уније, али је указао на то да је недостатак поверења значајан проблем у овом процесу.

Селаковић је рекао да је питање KиМ, тема од највећег значаја, не само за Србију већ и за очување мира и стабилности читавог региона.

“Уверен сам да је, самим тим, ово питање важно и за Немачку, јер смо били сведоци да је свака нестабилност на Балкану на крају имала утицаја и на немачко друштво. То је питање изналажења трајног и одрживог решења за питање Kосова и Метохије”, рекао је Селаковић.

Истакао је да Србија подржава процес који предводи ЕУ, али је свесна улоге и држава чланица, пре свега Немачке, у овом процесу.

“Зато нам је потребно ваше разумевање и подршка. Србија остаје посвећена дијалогу између Београда и Приштине посредством ЕУ”, подвукао је Селаковић.

Селаковић је напоменуо да је у том процесу проблем недостатак поверења, те да Србија инсистира да оно што се у оквиру дијалога са Приштином договори – мора стриктно и без изузетка бити и спроведено, подсећајући да је Београд до сада учинио много, док 2.874 дана Приштина одбија да примени део који се тиче оснивања Заједнице српских општина.

“То је обавеза Приштине на чијој имплементацији ће наша страна инсистирати, пре свега јер желимо бољи и безбеднији живот за Србе на простору KиМ”, поручио је Селаковић.

Он је истакао да Србија настоји да очува и своје, православно културно наслеђе на простору KиМ, које је од немерљивог значаја за читаво хришћанство.

“Зато нас забрињавају и све бројније активности које синхронизовано и отворено спроводе власти у Приштини и Тирани на реализацији идеје о ‘великој Албанији’, што је претња не само за Србију, већ и за стабилност читавог региона”, упозорио је шеф српске дипломатије и додао да Београд зато очекује снажно и недвосмислено деловање партнера на сузбијању таквих амбиција.

“Неопходно је да сви заједно схватимо озбиљност и дугорочност претње којој је наш регион изложен од стране промотера пројекта ‘велике Албаније'”, нагласио је Селаковић.

Навео да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином у доброј вери, а да резултат дијалога треба да буде компромисно, одрживо решење, прихватљиво за обе стране и у интересу свих – и Срба и Албанаца.

На питања многих због чега Србија жели да постане чланица ЕУ, у времену када и сама Унија пролази кроз период различитих криза, одговор је, каже, у томе што Србија вредносно припада тој групи земаља и европској заједници народа.

Селаковић је указао и да је ЕУ привредни и економски партнер Србије број један, јер највише извозимо у ЕУ, а још више увозимо из ње, највише инвестиција долази из ЕУ, велики број студената школујемо у ЕУ…

“Зато је наш став јасан, желимо пуноправни чланство у Унији и потребна нам је ваша помоћ како бисмо окончали и убрзали процес приступања”, нагласио је Селаковић.

Селаковић je истакао да је од представника Бундестага чуо похвалне речи за резултате српске економске политике. Пренео је да је могао да чује и доста тога што је за нас важно, да знамо како да радимо у наредном периоду, шта је то што нам се замера као пропуст, на шта треба да обратимо пажњу. Навео да се разговарало и о европском путу Србије и о неким “сумњичавостима” које су постојале на том плану. Оваквих састанака, указује, мора бити више.

Од председника Одбора за ЕУ Бундестага Гинтера Kрихбаума добио је позив да се на месечном нивоу организују овакви састанци, односно да се одржи директна комуникација са људима који могу да утичу на политике једне велике земље, попут Немачке, која је водећа земља у ЕУ.

Kада је реч о састанку са привредницима, Селаковић каже да и даље постоји интересовање када је у питању Србија, као једна од најпривлачинијих инвестиционих дестинација.

Истакао је да је 2014. године у немачким предузећима у Србији било запослено 17.000 људи, а данас 67.000. Циљ је, каже, да дођемо до магичног броја од 100.000.

Селаковић је пренео да има и конкретних ствари које се саветују, некада и замерају и где морамо показати више рада, тако на пример у владавини права.

Министар спољних послова Никола Селаковић током посете Немачкој састаће се и са колегом Хајком Масом, спољнополитичким саветником канцеларке Ангеле Меркел Јаном Хекером и другим званичницима.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here