Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић учествовао је у Бриселу на радном ручку у оквиру састанка Савета ЕУ за спољне послове, на којем ће, поред високог представника ЕУ Жозепа Борела и представника држава чланица, учествовати и представници Западног Балкана.

Селаковић ће током боравка у Бриселу разговарати и са комесаром ЕУ за проширење Оливером Вархејијем, а имаће и неколико одвојених билатералних састанака.

Мир и стабилност кључни за економски развој Србије 

  Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић информисао је министра иностраних послова Чешке Републике Јана Липавског о ситуацији на Западном Балкану, истакавши да су мир и стабилност кључни интерес Србије, која жели да остане на путу економског развоја.

Министри су током разговора у Бриселу размотрили ситуацију у вези са сукобима у Украјини, посебно се осврнувши на политичке, енергетске и хуманитарне аспекте кризе.

Селаковић је изразио захвалност на принципијелној подршци коју је Чешка до сада пружала проширењу ЕУ на Западни Балкан, уз очекивање да ће та држава наставити да активно подржава Србију у процесу евроинтеграција, нарочито јер од јула ове године преузима шестомесечно председавање ЕУ.

Селаковић је, обавестивши чешког колегу о дијалогу Београда и Приштине, пренео нашу чврсту опредељеност за решавање проблема на Космету кроз разговоре уз посредовање ЕУ, али и констатовао да Приштина једностраним потезима и одбијањем да примени до сада преузете обавезе константно опструира дијалог, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Врло добри и стабилни односи Србије и Бугарске

  Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са министарком спољних послова Бугарске Теодором Генчовском, оценивши том приликом да су билатерални односи врло добри и стабилни.

Селаковић је, констатујући да је политички дијалог двеју земаља развијен и интензиван, нагласио да је потребно ставити акценат на јачање економске сарадње.

Министар је подвукао да је једна од приоритетних области сарадње са Бугарском енергетика, али и указао на могућности за јачање инфраструктурне, прекограничне и регионалне сарадње.

Шеф српске дипломатије је изразио захвалност Бугарској на подршци коју пружа евроинтеграцијама Србије и позвао министарку Генчовску у званичну посету Србији, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Србија и Кипар јасно опредељени за поштовање међународног права

  Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са министром иностраних послова Републике Кипар Јанисом Касулидисом, са којим је разговарао о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији у региону Западног Балкана и последицама украјинске кризе.

Селаковић је, изразивши задовољство чињеницом да су билатерални односи традиционално добри, засновани на историјској блискости и пријатељству, нарочито подвукао значај опредељености обе земље за поштовање међународног права.

Он је исказао захвалност саговорнику на принципијелној подршци његове земље по питању Косова и Метохије, као и јасној подршци у међународним форумима, уједно поновивши нашу подршку територијалном интегритету Републике Кипар.

Такође, министар је пренео захвалност и на јасној и безусловној подршци Кипра евроинтеграцијама Србије, изразивши очекивање да ће се са тако јасном подршком и наставити.

Мађарска један од кључних партнера Србије

  Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је данас, током разговора у Бриселу са министром иностраних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, да чланство у ЕУ остаје стратешко опредељење Србије и да нам је недвосмислена подршка Мађарске, као једног од кључних партнера на том путу, од великог значаја.

Саговорници су размотрили широк спектар регионалних и геополитичких тема, са посебним освртом на последице сукоба у Украјини и утицај конфликта на ситуацију у Србији и Мађарској.

Шеф српске дипломатије је пренео захвалност Мађарској на разумевању за спољнополитичке позиције и државне интересе Србије.

Селаковић је упознао министра Сијарта и са током дијалога Београда и Приштине, истакавши да је Београд доследно опредељен за постизање решења дијалогом, док са друге стране такав став изостаје, што потврђује и аплицирање Приштине за чланство у Савету Европе, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here