Mesto za reklamu

02.02.2021.

Представници одбора за опозив бившег америчког председника Доналда Трампа у Представничком дому Конгреса, упутили су данас Сенату меморандум у којем се, на до сада најјаснији начин, образлаже њихов захтев о опозиву и наводи да је Трамп виновник прекршаја због којег мора бити опозван и спречен да се поново кандидује на председничким изборима.

Председавајући овог одбора, демократа из Мериленда Џејми Рискин, објаснио је да је Трамп лично одговоран за немире и напад на здање Конгреса 6. јануара, јер је подстакао нападе онда када је схватио да су пропали покушаји да преокрене изборне резултате, објавио је НБЦ, преноси Танјуг.

„Одговорност председника Трампа је неупитна, јер је злоупотребио свој положај да би нарушио наш демократски поредак. Он је угрозио живот свих конгресмена, довео у опасност миран трансфер власти и подрио нашу националну безбедност“, стоји између осталог у документу на 80 страница који је предат Сенату.

У меморандуму се одбацује аргументација правног тима бившег председника да Сенат нема надлежности да суди, јер је Трамп сада бивши званичник.

„Тај аргумент је погрешан, али и опасан, јер би да нас остави без одбране од председникове издаје. Ништа у нашем Уставу не наводи на закључак да се могу опозвати само званичници који су на дужности“, наводи се у меморандуму одбора за Трампов опозив Представничког дома.

Трамп се оптужује да је позвао на протест у Вашингтону, да је „изазвао помаму код насилника“ и да је „напуњену пушку усмерио на здање америчког Конгреса“.

Трампов правни тим упутио је раније данас захтев Сенату да одбаци захтев за опозив, наводећи да се не може опозвати неко ко није на званичној функцији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here