Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је крађом идеју шефа европске дипломатије Жосепа Бореља о пребацивању замрзнуте руске имовине Украјини, како би се тиме платила обнова земље.

Он је приметио да Западу такви поступци већ постају навика, пренела је агенција РИА Новости.

Лавров је као пример поменуо ситуацију са замрзавањем авганистанских средстава, које западне земље желе да искористе не за потребе народа Авганистана, већ за намене мимо обнове земље.

Заменик Лаврова Александар Грушко је Борељов предлог назвао незаконитим, наводећи да би такав потез утицао на цео глобални финансијски систем и да би скупо коштао саме Европљане.

Након почетка руске војне операције у Украјини, Запад је појачао притисак на Москву, а многе земље су најавиле замрзавање руске имовине.

Према речима министра финансија Антона Силуанова, реч је о око 300 милијарди долара, што је половина златних и девизних резерви.

Русија је предузела контра мере и посебно забранила страним инвеститорима да повлаче новац из њеног финансијског система. Према неким проценама, реч је о више од 500 милијарди долара.

Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је јуче да би Европска унија требало да размотри могућност заплене замрзнутих руских девизних резерви, како би помогла у плаћању трошкова за обнову Украјине после рата.

Он је у интервјуу за Фајненшел тајмс рекао да би било логично да ЕУ уради исто што су САД урадиле са имовином авганистанске Централне банке, након што су талибани дошли на власт, пренео је Ројтерс.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here