Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Изјава европског шефа дипломатије Ђосепа Бореља да дешавања у Украјини морају да се реше на бојном пољу мења правила игре и показује да се Кијев користи као одскочна даска за коначно потискивање Русије, изјавио је телевизији Русија 24 руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Ово је веома озбиљан преокрет у политици коју Европска унија и Запад у целини, под вођством САД, воде од почетка наше специјалне војне операције, политици која показује љутњу, па чак и неконтролисани бес, рекао је Лавров, уз извињење због недипломатског речника, преноси Тасс.

Према његовим речима, та политика одређена је чињеницом да је Украјина почела да се третира као одскочна даска за коначно потискивање Русије и њено потчињавање глобалном систему који гради Запад, који се, упркос завршетку Хладног рата и нестанку Варшавског пакта и Совјетског Савеза, све време приближава нашим границама, упркос обећањима да се НАТО неће ширити.

Лавров је истакао да Борељова изјава да војно решење ситуације у Украјини нема алтернативу није обична порука и да значајно мења правила игре.

Када шеф дипломатије неке земље или неке организације, у овом случају шеф дипломатије Европске уније, отворено каже да се одређени сукоб може решити искључиво војним путем, то значи или да је направио лапсус или је погрешио и рекао нешто што га нико није овластио да каже, а у сваком случају та изјава је нешто неуобичајено, рекао је Лавров.

Нагласио је да сама чињеница да је Борељ ово рекао значајно мења правила игре, јер Европска унија никада раније није деловала као војна организација, додавши да ће руско Министарство спољних послова у наредна два дана анализирати ту изјаву и дати званичан коментар.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here