Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Изјава Горана Ракића, којом је косовске лидере назвао „ратним злочинцима“ на недавном протесту наишла је на осуду шефа кабинета косовског премијера, Сељима Сељимија, који је оценио да Ракић „преузима улогу тужиоца“. Сматра да „државни званичници Републике Косово“ треба да буду одговорни за своје изјаве.

Након бивше заменице министра правде, Весне Микић, и министра администрације и локалне самоуправе, Ивана Тодосијевића, пажњу косовске јавности привукла је и изјава Горана Ракића на јучерашњем протесту који је одржан поводом акције специјалних јединица Косовске полиције која је резултирала хапшењем полицијских службеника и грађана у северним општинама.

Са бине на митровичком шеталишту, код споменика Кнезу Лазару, Ракић је, револтиран поступањем припадника Косовске полиције који су приликом хапшења у северним општинама „ударали, ломили, рушили, пуцали да би тобоже завели некакав ред“, поручио „ратним злочинцима“ да „ако желе да чисте двориште, прво нека почисте своје“.

На Ракићеву изјаву реаговао је Сељими оценивши да Ракић прејудицира и преузима улогу тужиоца, и да за такве изјаве треба да сноси одговорност, нарочито због тога што је он „званичник Републике Косово“.

„У потпуности поштујемо право на окупљање у циљу ненасилног протеста и слободу говора, али та права и слободе су повезани са одговорношц́у, посебно када су у питању државни званичници Републике Косово“, рекао је Сељими, а преноси Газета Еxпресс.

Иначе, Ракић и његов колега из Звечана, Вучина Јанковић, требало је да јуче, на свечаној седници скупштине поднесу заклетву и званично преузму функције градоначелника косовске општине, али су седнице одложене.

Сељими је додао и да је амнестирање злочина неприхватљиво.

„Порицање криминала и похвале отпору органима који спроводе закон, од стране Горана Ракића су неприхватљиве, с обзиром на то да је изабрани градоначелник општине Северна Митровица. Политичка реторика која подстиче говор мржње је неодговорна и подрива напоре да се успостави владавина права и као таква је у супротности са косовским нормативним правним актима и у сукобу са духом сарадње и мира који промовише ЕУ. Чак и Ракић, када је себе прогласио тужиоцем и судијом, прејудицирајуц́и да су косовски лидери ‘ратни злочинци’, доказује неодговорност и злоупотребу слободе изражавања“, казао је он, преноси Газета Еxпресс.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here