Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Директор Канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша рекао да ће прва половина ове године бити слична години иза нас, јер је епидемија у току, а за то време “вакцинација још неће показати свој максимум”.

Ивануша је навео да ако вакцине буду доступне и спроведе се масовна вакцинација пре лета, можемо да очекујемо опуштенију другу половину године.

“То је засад још оптимистичан поглед. Претходних недеља тек су на глобалну сцену дошле прве вакцине. Њихове су количине ограничене, па не можемо дати процену када тачно почиње масовна вакцинација у Србији. Надам се да це започети до лета, али ћемо за прецизније процене ипак морати да сачекамо још неко време. Ја се надам да ћемо у 2021. да одјавимо пандемију, али ће нам одговор на то питање дати будућност којој ми можемо да допринесемо нашим одговорним понашањем и вакцинисањем”, рекао је Ивануша за Блиц.

Богате земље су прве обезбедиле вакцине, али је ситуација за сиромашније земље врло неизвесна.

“У току претходних епидемија научили смо се да богате земље најпре побрину за своје грађане. Последњих година СЗО је пуно радила на томе да се државама обезбеди што равноправнија доступност јавно-здравственим добрима. У току ове пандемије СЗО и бројни партнери интензивно су радили како би тестови, лекови, медицинска опрема и вакцине били доступни свим државама. У Ковакс иницијативу СЗО, која има за циљ равноправну доступност вакцини, укључило се преко 180 држава, и богате и сиромашне. План је да се у 2021. години преко ове иницијативе обезбеди преко две милијарде доза вакцина”, додао је Ивануша.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here