Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Светска здравствена организација одобрила је Србији приступ технологији за производњу РНК вакцина. На Србији, до сада првој и јединој земљи европског региона одабраној за трансфер РНК технологије, велика је одговорност, рекао је директор СЗО за Србију и регион Фабио Скано.

Приступ технологији за производњу РНК вакцина добили су Србија, Бангладеш, Пакистан, Индонезија и Вијетнам, објавио је директор СЗО Тедрос Гебрејесус.

У РНК вакцине спадају Фајзер, Модерна, али и вакцине против других болести.

Директор СЗО за Србију и регион Фабио Скано честитао је Србији и рекао да је добила прилику да успостави нову РНК технологију, која ће у будућности омогућити производњу вакцина и других биотерапеутских средстава.

“На Србији – до сада првој и јединој земљи европског региона СЗО одабраној за трансфер иРНК технологије – велика је одговорност на основу њеног искуства и знања”, рекао је Скано.

Скано је истакао да корист од ове иницијативе иду много даље од ковида 19.

“Ствара се платформа и за вакцине против других болести, укључујући маларију, туберкулозу, чак и канцер. Ово је стратешка инвестиција, од виталне важности за здравље и благостање људи свуда у свету”, закључио је Скано.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да је Србија једина земља у овом делу региона и Европе која је успела да добије дозволу.

Лончар је рекао да ћемо трансфером знања и применом технологије за производњу РНК вакцина у Србији бити у могућности да испунимо захтеве не само националног већ и регионалних, међународних здравствених система.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here