Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Због коронавируса, Светска здравствена организација прогласила је ванредну здравствену ситуацију на глобалном нивоу. Чак 18 земаља пријавило је случајеве оболелих. Према последњим подацима из Кине, до сада је преминуло 213 особа, а инфицирано је скоро 10.000 људи.

Маријан Ивануша, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији наводи за РТС да у Србији нема разлога за панику када је реч о коронавирусу јер га, како каже, у Србији нема.

“Коронавируса у Србији још нема, можда ће да дође, можда неће, али у том тренутку треба да се понашао као нормални људи у нормалној ситуацији. Слободно можемо да добијемо пошту и пакете из Кине не треба да бринемо у вези са тим”, наводи Ивануша.

Како каже, у овом тренутку нису потребне неке посебне мере осим хигијене.

“Људи ако су болесни, нека не путују, не само због коронавируса, и због грипа и друге респираторне болести, болестан човек треба да остане код куће, то је прва порука. Друга порука је да не треба код обичних људи увести никакве посебне мере осим обичне хигијене коју користимо свакодневно, да перемо руке, да не кашљемо другој особи у лице”, објашњава Ивануша.

Оцењује да се Србија заједно са тимом епидимиолога добро организовала у случају појаве коронавируса.

“Србија је пуно тога већ одрадила, неке мере и препоруке применила је кад је сазнала за појаву коронавируса, активирала неке националне механизме – камере на аеродрому, систем епидимиолога који је оспособљен да се суочи са вирусом, клиничке службе које су спремне да прихвате оболелог пацијента, контакт телефони који су на располагању за сва питања грађана у вези са коронавирусом”, наводи Ивануша.

Поручује да нема разлога за панику, да треба наставити са праћењем ситуације.

“Када се појави један пацијент доста је једноставно, али ако се појави већи број оболелих треба сести разговарати о томе како унапредити постојеће механизме како би се обезбедили додатни услови и услуге”, оцењује Ивануша.

Осврнуо се и на ситуацију у свету, и оценио да се Кина одлично бори са новонасталом ситуацијом.

“Кина која је земља са највише оболелих и где је ситуација заиста озбиљна, спроводи јако интезивно бројне мере – ограничење путовања и јавно здравствене мере које помажу како њој, тако и целом свету. Могу рећи да је одлично одрадила свој посао, јако брзо је обавестила међународну јавност, Светску здравствену организацију”, наводи Ивануша.

Додаје да је јако битнопратити ситуацију у Кини како би се сазнало како се вирус тачно преноси.

“Оно што је јако битно је то да у Кини јер тамо има највише људи са тим вирусом да се прати епидимиолошка ситуација како бисмо сазнали што више о томе како се тачно вирус преноси, ко су људи који се налазе под највећим ризиком од обољевања и како спречити тај пренос”, објашњава Ивануша.

Како каже, нема специфичне терапије лека за коронавирус.

“Око 80 одсто људи има блажи облик болести – обичну прехладу, 20 одсто људи има тежи озбиљни облик болести, која тражи интезивну терапију, али морам рећи да нема специфичне терапије за тај вирус – нема лека за тај вирус, дакле, симптоматско је лечење, али се ради о озбиљним случајевима. И на жалост, око два одсто људи инфицираних тим вирусом умире”, објашњава Ивануша.

Додаје да се интезивно ради на изради вакцине против коронавируса, али је за то, како каже потребно време.

“Изолиран је вирус, познат је геном вируса, дакле имамо пуно информација, али за израду вакцине је потребно време”, закључио је Ивануша.

Због коронавируса, Светска здравствена организација прогласила је ванредну здравствену ситуацију на глобалном нивоу. Чак 18 земаља пријавило је случајеве оболелих.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here