Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Како могу да знам да ли имам ковид? Још увек се не зна прави одговор – јер, зависи да ли је особа с ковидом, вакцинасана или не, да ли се ради о неком мутанту, да ли је пацијент стар или млад, доброг здравља или не. Недавно је студија Гутенберг Ковид-19 универзитета у Мајнцу показала да  – више од 40 посто свих заражених не зна да има или је имало корону – пренео је Дојче Веле.

Прошле 2020. суви кашаљ и грозница били су јасни симптоми ковида 19. Међутим ако се се још јави главобоља и болови у удовима – онда је то био јасан случај грипа. Кијавица, цури нос и упала грла – на срећу само прехлада. На овај начин – грубо поједностављено – могло се описати тумачење симптома на почетку пандемије.

А онда се појавио губитак мириса и укуса – јасна индиција за инфекцију Сарс-КоВ-2. И то још увек важи.

Са свим осталим симптомима је другачије. Они су, да кажемо, помало флуидни. Покушавамо да их пронађемо помоћу биомаркера и препознамо образац на основу крвних група. Уз то, могу се разликовати зависно од тога да ли је особа с Ковидом већ вакцинасана, да ли се ради о неком мутанту, да ли је пацијент стар или млад, доброг здравља или не.

Нових топ 5

Студија која је у току у Великој Британији објавила је податке управо о симптомима. У Zoe COVID Symptom Study, заражени људи пријављују своје симптоме путем апликације. У складу с тим, симптоми су се очито променили – што је можда (не нужно) последица варијанте делта, која сада чини 99 посто инфекција у Великој Британији (податак 12. јула 2021.). Ево различитих група:

Који су најчешћи симптоми вакцинисаних?

У принципу, и вакцинисани и невакцинисани су пријавили сличне симптоме ковида, стоји на сајту.

“Међутим, они који су вакцинисани пријавили су мање симптома који су краће трајали, што сугерише да имају лакше облике болести и брже се опорављају”, наводи се у тексту.

Као што се у међувремену зна: вакцинисани се такође могу заразити коронавирусом. Но подаци потврђују да они обично имају благе симптоме. А вакцина спречава тешке или чак по живот опасне случајеве ковида 19.

Тренутни поредак симптома ковида 19 после две вакцине:

главобоља

цурење из носа

упала грла

кијавица

губитак мириса

То нас доводи до симптома које обично повезујемо с прехладом. Погрешно тумачње ових симтома би могло бити незгодно и могуће је да је управо то довело до ширења делта варијанте у Великој Британији.

Који су најчешћи симптоми код невакцинисаних?

Неки симптоми с почетка пандемије још увек су присутни, али је дошло до неких промена на листи:

главобоља

упала грла

цурење из носа

грозница

упорни кашаљ

Губитак мириса склизнуо је на број 9 на листи, а отежано дисање је знатно испод броја 30. Те флуктуације могу указивати ​​на то да се претходно познати симптоми мењају како вирус мутира.

Не доносити пребрзо закључке

Немачки виролог Кристијан Дростен такође се позива на резултате студије и изјаву Тима Спектора, епидемиолога и водитеља студије ЗОЕ. Он сматра да се у расправи о симптомима у медијима не помиње једна важна тачка:

Општа слика симптома се променила јер “су сада све старији људи цепљени и у својој студији се види да су заражени све млађе људи”.

Код млађих људи симптоми углавном иду у правцу опште инфекције сличне грипу, с главобољом, упалом грла и мало повишеном температурум. Упорани кашаљ, који је био толико типичан код старијих пацијената, сада се мање региструје, каже Дростен.

То би, како каже, мање приписао делта варијанти, а више томе да се сада све чешће погођени млађи, јер су старији више цепљени.

“Мислим да се једноставно морате причекати док се о томе не објави нешто стварно научно”, каже Дростен.

Молим вас, немојте рећи: “Ма то је само прехлада”

Ако сумњате да сте заражени, увек је исправна одлука да се тестирате и да држите дистанцу, слажу се Тим Спектор и Кристијан Дростен.

“Мислим да је то био смисао овог јавног обраћања, да се становништво упозори, посебно млађа популација која се сада заражава – будие опрезни, чак и ако се не осећате јако болесно. Не треба само помислити: ма, то је само прехлада”, каже Дростен.

Недавно је студија Гутенберг Ковид-19 универзитета у Мајнцу показала да  – више од 40 посто свих заражених не зна да има или је имало корону.

Аутор студије Филип Вилд потврдио је да се због статуса цепљења или ниске инциденције не сме одустати од тестирања. “Ово је важно мерило за праћење динамике пандемије”, каже он у интервјуу за Дојче веле.

Остати пажљив и бити опрезан није опција, већ обавеза – без обзира да ли сте вакцинасни опорављени или тестирани. Студија Гутенберг је показала да су корона мере ефикасне – држање дистанце, појачана хигијена руку, ношење маске у затвореном простору и проветравање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here