Mesto za reklamu

24.12.2019.

Синод Српске православне цркве упутио је подршку архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу четири епархије у Црној Гори да наставе одбрану својих верских права у тој држави, а црногорске посланике су позвали да не гласају за предложени закон о слободи вероисповести.

Подршка је упућена епархијама црногорско-приморској, будимљанско-никшићкој, милешевској и захумско-херцеговачкој, а поводом најновијих дешавања у Црној Гори у вези са најављеним усвајањем Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правног положаја верских заједница.

У саопштењу је поновљен став Светог архијерејског Сабора, из маја ове године, против предложеног закона, којим представници власти у Црној Гори желе да од митрополије и епархија Српске православне цркве насилно одузму цркве и манастире и њихову имовину и чијим одредбама би се укинуло неотуђиво право сваког појединца на слободу вероисповести и савести.

„Имајући у виду какве све могу бити последице усвајања једног таквог закона, апелујемо на посланике у Скупштини Црне Горе да послушају глас јерархије и верних наше Свете цркве, који је недвосмислено и јасно изражен на два црквено-народна сабора, и не гласају за овај предлог“, поручују из Синода.

Синод је подржао иницијативу митрополита Амфилохија упућену Законодавном одбору и Скупштини Црне Горе да предложени закон буде повучен из процедуре, чиме би се створили услови да се припреми нови, који би био у складу са стандардима савремених демократских држава и прихватљив за СПЦ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here