Mesto za reklamu
  1. 05.2022.

Сабор СПЦ саопштио је данас да прихвата за македонску цркву статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, који јој је додељен још 1959. године.

“Примивши акт Светог Архијерејског Синода ‘Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије’ којим иста прихвата општепризнати канонски статус, додељен јој 1959. године од стране Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, и изражава наду да ће СПЦ братољубиво решавати и решити и питање њеног коначног канонског статуса, чему треба да уследи свеправославно сагласје и прихватање тога статуса, Свети Архијерејски Сабор је одлучио:

Са благодарношћу Господу и са радошћу Сабор поздравља прихватање општепризнатог канонског статуса, а то је статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, додељен још 1959. године.

Пошто су овим уклоњени разлози за прекид богослужбеног и канонског општења, изазвани једностраним проглашењем аутокефалности 1967. године, васпоставља се пуно литургијско и канонско општење.

Васпостављањем јединства на канонским основама и под условима важења канонског поретка на читавом подручју Српске Православне Цркве дијалог о будућем и евентуално коначном статусу епархијâ у Северној Македонији није само могућ него је и целисходан, легитиман и реалан.

У дијалогу о њиховом будућем и евентуално коначном канонском статусу Српска Православна Црква ће се руководити само и искључиво еклисиолошко-канонским и црквено-пастирским начелима, мерилима и нормама, не марећи за ‘реалполитичке’, ‘геополитичке’, ‘црквенополитичке’ и друге сличне датости или за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима;

И, напослетку, Сабор нема намеру да после решавања статуса условљава нову сестринску Цркву ограничавајућим клаузулама у погледу опсега њене јурисдикције у матичној земљи и у дијаспори, уз препоруку истој да питање свог званичног назива реши у непосредном братском дијалогу са јелинофоним и осталим помесним Православним Црквама”, наведено је у саопштењу Сабора

Руска црква поздравља одлуку СПЦ
Руска православна црква поздравља одлуку Српске православне цркве да обнови “канонско општење” са македонском црквом, рекао је данас протојереј Николај Балашов, заменик председника Одељења за спољне црквене односе (ДЕЦР) Московске Патријаршије оценивши да тај чин представља превазилажење полувековног црквеног раскола.

“Руска православна црква поздравља одлуку српске сестринске цркве да обнови канонско општење са Македонском православном црквом, Охридском архиепископијом”, рекао је Балашов за РИА Новости.

Македонски медији:Одлука СПЦ гора од Нишког споразума из 2002.

Аутономни статус за Македонску православну цркву-Охридску архиепископију (МПЦ-ОА) из 1959. године и свеправославни консензус за могућу будућу аутокефалност, кључна је одлука Сабора СПЦ, објављена данас на сајту цркве, за коју српски епископи тврде да је она донета на основу сагласности МПЦ-ОА о захтеву упућеном СПЦ, пише данас скопска Нова Македонија.

Лист пише да верски аналитичари кажу да оваква одлука Сабора СПЦ не изненађује, јер се последњих дана у јавности наговештавало у ком правцу је могло да се креће.

МПЦ-ОА за сада нема коментар, а портпарол Синода МПЦ-ОА епископ Тимотеј, кажу, не одговара на позиве.

За верске аналитичаре је, пише лист, крајње проблематично то што у одлуци СПЦ пише да је одлука донета по пријему писма, односно захтева Синода МПЦ-ОА.

Питање је, кажу, ко је и када у Синоду МПЦ-ОА донео одлуку да СПЦ упути такав захтев и зашто јавност о томе није обавештена.

Оцењујући да је завршетак преговора МПЦ-ОА и СПЦ скандалозан, портал пише да је Сабор СПЦ вратио Македонској цркви аутономни статус од 1959.

“Оно што је скандалозно јесте да је Сабор СПЦ донео такву одлуку, како се каже на захтев Синода МПЦ-ОА. Другим речима, Свети архијерејски синод МПЦ-ОА је упутио захтев СПЦ у коме прихвата канонски статус додељен 1959. године”, наводи портал Релегија.

Додатно је, кажу, скандалозно то што, ако је тачно да се МПЦ-ОА око тога договорила, јесте да за будући аутокефални статус треба да постоји сагласност свих цркава, што практично значи и могућност вета.

Појашњавајући шта практично значи одлука СПЦ, портал пише да, како су раније и предвиђали, СПЦ нема намеру да напусти епархије у Македонији и враћа МПЦ-ОА као аутономну цркву у СПЦ, а да се притом не зна када ће и да ли ће МПЦ-ОА икада добити аутокефалност.

Ова одлука је, наводи се, практично много гора од Нишког споразума из 2002. године, јер каже да се МПЦ-ОА сагласила да ће о коначном статусу аутокефалности морати да се одлучује општим православним консензусом. Другим речима, МПЦ-ОА се сама слаже да било која црква има право вета.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here