1. 07. 2020.

На предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, Влада Републике Србије на усвојила је Одлуку о одређивању посебних мера заштите становништва од ове заразне болести на територији Града Београда. Петак је по многим параметрима био најтрагичнији дан од почетка борбе са ковидом 19. Број активних случајева 3.639.

Министар здравља Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је у току последњег дана и ноћи у Београду било 3.185 прегледа, а само на Инфективној клиници 318.

“То нису уопште подаци којимa можемо да будемо задовољни”, поручује министар и додаје да они одражавају како се ми понашамо и како се лично боримо против коронавируса.

У понедељак Институт за реуматологију постаје ковид болница, рекао је Лончар.

Двоје преминулих у Новом Пазару, смирује се ситуација у Сјеници

Координатор болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек каже за РТС да је, након драматичне ноћи између четвртка и петка када је преминуло 10 пацијената, ситуација у болници у том граду нешто боља.

Хоспитализовано је 309 пацијената, током ноћи било је 40 пријема. На респираторима је пет пацијената на механичког вентилацији и три на неинвазивној.

Каже да је у последња 24 сата дошло до два егзитуса (смртна случаја), а један пацијент је транспортован за Ниш.

“Ове цифре охрабрују, ми настављамо борбу истом жестином, морамо да будемо у 100 одсто борбеној готовости”, рекао је Ђеркел.

Према његовим речима, ковид одељење у Сјеници је затворено, а настављају да раде све четири ковид амбуланте. Сви пацијенти из Сјенице су у болници у Новом Пазару.

“Према речима директора тамо се примећује благи пад броја прегледаних пацијената. Јуче у све четири ковид амбуланте прегледано 175 пацијената. Далеко смо од доброг стања али сваки милиметар напред значи”, рекао је Ђеркел.

Додаје да је у Тутину за сада под контролом: “Није тако црно као што смо мислили, немамо притисак пацијената оданде.

“Не дај боже и да се деси нешто, имамо алтернативу и капацитете и да примимо још пацијената из Тутина и Сјенице”, рекао је Ђеркел за РТС.

Према последњим подацима, број активних случајева коронавируса у Србији је 3.639, а битку са ковидом 19 изгубилo je 370 особa. Петак је био најтрагичнији дан од почетка епидемије.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је петак по великом броју параметара најгори дан од почетка наше борбе са коронавирусом.

Истакла је да Влада не жели да уводи полицијски час, али ако не буде резултата, неће се презати од увођења најрестриктивнијих мера.

На предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о одређивању посебних мера заштите становништва од ове заразне болести на територији Града Београда.

Очекивало се да топлота и Сунце макар ублаже вирус и помогну да превентивне мере дају резултате али то се није догодило, рекли су саговорници специјалне емисије Око на РТС-у и чланови Кризног штаба. Поручују да је потребно носити маску, држати дистанцу и избегавати окупљања.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да у овом периоду постоји више извора инфекција, због чега има и више заражених. Имаћемо нови пик средином следеће недеље, па све до краја те недеље, упозорава Тиодоровић. Додаје да о борби за бољи живот треба размишљати и разговарати када будемо имали стабилну здравствену ситуацију.

Београд већ дуго има највише новозаражених, болнице у главном граду су препуне.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here