Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Ситуација са корона вирусом у српским срединама на Косову се може оценити као сложена. Све је више лица која се тестирају понедељком, средом и петком а има више и позитивних случајева.

“Порастао је број људи које тестирамо, сада на дневном нивоу тестираом од 130 до 140 лица. То је велики пораст, ако узмемо у обзир да смо недељама пре тога тестирали од 30 до 40 особа, тада смо имали од 10 до 15 позитивних случајева. Сада је ситуација нешто гора, неочекивана, јер смо мислили да улазимо у мирнији период. Што се имунизације тиче, она је добра велики је број људи се вакинисао првом дозом, већ су кренуле и ревакцине”, рекао је за ТВ Мост епидемиолог Александар Антонијевић.

У КБЦ у Северној Митровици хоспитализовано је 49 особа, од тога је велики број на кисеоничној терапији.

“Хоспитализују се пацијенти који имају налаз на плућима, тако да није нимало наивно, ради се тренутно о лакшој клиничкој слици. Само податак, да је од 49 пацијената 26 на кисеонику, говори да слика није идеална, велики је број пацијената на кисеонику. Хвала Богу, на респиратору имамо само једног пацијента”, рекао је др Антонијевић.

Иначе, на целом Косову је у последња 24 часа забележено 307 нових случајева заразе корона вирусом од укупно тестираних 1787 узорака, саопштио је Институт за јавно здравље у Приштини.

Од последица обољења Ковид 19 преминула су четири пацијента. У истом периоду евидентиран је и 221 случај оздрављења. Активно је 6896 случајева.

Епидемиолози апелују на грађане да се придржавају препоручених мера заштите које заједно са имунизацијом дају резултате.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here