Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Скупштина Адвокатске коморе Србије одбила је препоруке Конференције адвоката и донела одлуку да адвокати неће ступити у генералну обуставу рада. Незадовољни адвокати су прекинули даље одржавање скупштине повицима, звиждуцима и вређањем.

Ванредна скупштина Адвокатске коморе Србије (АKС) одбила је препоруку Kонференције свих адвоката да адвокатура ступи у потпуну обуставу рада до повлачења допуне става Грађанског одељења Врховног касационог суда (ВKС) у вези са правом банке да наплаћује трошкове обраде кредита.

Ова одлука је изгласана већином гласова 140 делегата скупштине АKС.

За обуставу је гласало 57 делегата, 81 је био против, а два делегата су била уздржана, чиме је адвокатура одлучила да се мишљењу успротиви на други, мање радикалан начин, највероватније преговорима у вези са спорним правним ставом.

Kонференција адвоката Србије донела је препоруку да се на ванредној скупштини Адвокатске коморе Србије изгласа генерална обустава рада свих адвоката до повлачења допуне мишљења Врховног касационог суда у вези са правом банке да наплаћује трошкове обраде кредита.

Председница АKС Јасмина Милутиновић рекла је новинарима пред почетак Kонференције да је адвокатура удружена у мишљењу да допуна става Грађанског одељења ВKС од 16. септембра ове године, а посебно њено образложење, није допуна става највишег суда из 2018, већ потпуно измењен став са контрадикторним образложењем.

Адвокатура је уједињена у ставу да није било потребе за допуном, јер је судска пракса била уједначена.

Правни ставови ВKС нису обавезујући за судове, али им дају смернице за будуће поступање.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here