Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Скупштина Србије завршила је вечерас рад нешто пре 22 сата, после шест сати расправе, а сутра у 10 сати наставиће посебну седницу посвећену извештају о Косову и Метохији, који је представио председник Александар Вучић.

Седници су данас присуствовали премијерка Ана Брнабић, сви чланови њеног кабинета, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ðурић, представници Српске листе, као и представници дипломатског кора.У раду су учествовали посланици СНС, СПС-ЈС, СРС, ЛДП, ЛСВ, затим самостални посланик Миладин Шеварлић, као и Ðорђе Вукадиновић и посланици Странке модерне Србије, који су, због значаја теме, прекинули бојкот парламента.

Посланици дела опозиције окупљене око СзС који бојкотују рад парламента, нису били присутни у сали. Вучић је истакао да је време да бирамо између слатких лажи и горке истине, а да је његово да грађанима каже истину. Он је навео да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на КиМ и за КиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују.

Председник је поручио да више никада неће бити нових погрома Срба на Косову и Метохији. Истакао је и да Приштина не жели стварни дијалог у овом тренутку, о чему говори велики број једностраних потеза које је повукла у последње време и поновио да Београд неће сести за преговарачки сто све док не буду укунуте таксе.

Вучић је указао да „замрзнут конфликт“ између Београда и Приштине не може да постоји као трајно решење, јер га, како је рекао, Албанци неће.“Ако замрзнут конфликт остане, само је питање када ће Албанци да нападну Србију. Следеће питање је како ћемо да издржимо напад Албанаца ако до њега дође“, рекао је Вучић на посебној седници о КиМ у Скупштини Србије.

Истакао је и да ће, ако буде компромисног решења, мада је, каже, скептик по том питању, народ о томе морати да се изјасни на референдуму, а, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа.

Председник је указао и да је Србија од маја 2014. године до маја ове године, према извештају Канцеларије за Косово и Метохију, инвестирала значајна средства у економски развој, инфрастуктуру, пољопривреду, образовање и здравство у општинама са већинским српским становништвом на КиМ.

У данашњем делу седнице говорили су шефови посланичких група, а сутра се наставља расправа, за коју ће посланици имати двоструко више времена, него што је предвиђено Пословником, па ће о извештају моћи да дискутују 10 часова.

Председник је најавио да ће и он бити присутан током расправе.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here