Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Посланици Скупштине Србије завршили су рад, а расправу о изменама и допунама Кривичног законика и изменама и допунама о кривичном поступку, али и о другим предлозима, наставиће сутра. Међу законским предлозима су и “Тијанин закон” који предвиђа доживотни затвор убицама и силоватељима деце, као и Закон о спречавању корупције.

После више од годину дана пред посланицима је иницијатива Фондације “Тијане Јурић” подржана потписима готово 159 хиљада грађана. Преточена у измену кривичног законика предлаже увођење доживотне робије за силоватеље и убице деце, без права на условни отпуст.

Кубуровић: И друге државе имају немогућност условног отпуста

Земље које у доживотној казни немају могућност условног отпуста су и Малта, Литванија, Белгија, Холандија, рекла је у парламенту министарка Нела Кубуровић и навела да те земље, чак за сва кривична дела, прописују казну без могућности условног отпуста, што у Србији није случај.

“Србија није једина земља која предлаже, за поједина кривична дела, доживотну казну без могућности условног отпуста. О условном отпусту може да се расправља након 27 година, а изузетак јесте неколико тешких кривичних дела који, пре свега погађају децу, труднице и то је било предложено иницијативом Фондације ‘Тијане Јурић’, да управо за овај круг кривичних дела буде онемогућен условни отпуст”, рекла је Кубуровић.

Коментаришући наводе неких посланика опозиције, који данас тврде да предложени закон није закон Тијане Јурић, који су раније подржавали, Кубуровић понавља и истиче да је управо у иницијативи Фондације “Тијане Јурић” предложено увођење доживотног затвора и немогућност условног отпуста.

Прописивањем казне доживотног затвора, који предвиђа иницијатива Фондације “Тијане Јурић”, уместо казне од 30 до 40 година, добило би се јасније разграничење између доживотног затвора и оног са временским трајањем, рекла је министарка правде Нела Кубуровић.

Министарка је, образлажући предлог измена и допуна кривичног закона, рекла да казна доживотног затвора може адекватно да изрази тежину неких кривичних дела и подстакне превенцију извршиоца.

Према њеним речима, први разлог за Предлог закона о изменама и допунама кривичног законика је прихватање иницијативе породице Тијане Јурић.

“Казна доживотног закона замениће досадашњу најтежу казну од 30 до 40 година затвора, јер нема разлога да обе постоје истовремено”, навела је министарка.

Кубуровићева каже да предлог иницијативе Фондације “Тијане Јурић” предвиђа прописивање казне доживотног затвора за најтеже облике кривичног дела као што су тешко убиство, силовање, обљуба над немоћним лицем и обљуба над дететом, малолетном лицу, бременитој жени, немоћном лицу.

Додаје да је доживотна казна затвора проширена и на сва друга кривична дела за која су према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година, а та дела су убиства представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, тероризам…

“Оправдање доживотне казне је и у томе што она треба да замени смртну казну. Показало се да за нека најтежа кривична дела у односу на учионице временска казна лишавање слободе се не показује адекватном”, навела је министарка.

О (не)хуманости доживатног затвора 

Кубуровићева каже да је уобичајен приговор који се упућује казни доживотног затвора њена нехуманост и додаје да у том погледу и постојећа казна затвора у трајању од 30 до 40 година могла би се сматрати нехуманом.

“Уколико осуђени који је издржавао казну у трајању од 40 година пред крај живота буде пуштен на слободу, поставља се питање шта је тиме добио, с обзиром на то да је без средстава за живот, са прекинутим везама са породицама и пријатељима”, објаснила је министарка.

Изменама и допунама прописана су и одређена ограничења у прописивању и изрицању доживотне казне, каже Кубуровић и наводи да су ограничења прописивања остала иста као и код казне од 30 до 40 година.

“Она се може прописати само за најтежа кривична дела и најтеже облике кривичних дела. Задржана је забрана њеног изрицања лицима који у време извршења дела нису навршила 21 годину, а предвиђена је и забрана изрицања казне доживотног затвора у случајевима када постоји законски основ за ублажавање казне или за ослобођење од казне – прекорачење границе нужне одбране, покушај битно смањене неурачунљивост, добровољни одустанак”, каже министарка.

Разлози за пооштравање казне 

Према њеним речима, допуњена је и одредба која се односи на застарелост на тај начин што је продужен број кривичних дела која не застаревају, а неопходно је било изменити и одредбе које уређују условни отпуст, па је тако предвиђено да лице осуђено на доживотни затвор може да се условно отпусти након издржаних 27 година затвора.

“Предвиђено је да Суд не може отпустити лица осуђена за дела предвиђена иницијативом Фондације Тијане Јурић”, додаје Кубуровићева.

Други разлог за прописивање доживотне казне, каже министарка, јесте прописивање правила за строжије кажњавање учинилаца кривичних дела, када су у питању повратници, односно вишеструки повратници.

Извршено је пооштравање казне за кривична дела злостављања и мучења, насиље у породици, пореска утаја, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, напад на службено лице у тренутку вршења службене радње, учествовање у групи која спречава службено лице у вршењу службене радње и насилничко понашање на спортској приредби, додаје.

Као трећи разлог, Кубуровићева наводи да су измене и допуне усклађене са међународним телом које поставља глобалне стандарде у области борбе против прања новца и борбе против тероризма.

Измене у Предлогу закона о изменама и допунама у кривичном поступку односе се на кривична дела против привреде, а када је у питању Предлог закона о изменама и допунама законика о одузимању имовине при истеку кривичног дела, Кубуровић каже да је било неопходно усклађивање са изменама и допунама кривичног законика из 2016. године, којима је измењена систематика.

Предлог закона о спречавању корупције израђен је ради усклађивања правног оквира, навела је Кубуровићева и додала да се њим уређује спречавање корупције са препорукама групе држава за борбу против корупције Савета Европе.

“Доношење овог закона је од значаја за реализацију стратешких циљева Србије из Националне страгетије за борбу против корупције, њеног акционог плана, као и акционог плана за поглавље 23”, наводи Кубуровић.

Када је реч о Предлогу закона о изменама и допунама закона о извршењу кривичних санкција, како наводи Кубуровићева, предвиђене су мере којима се мења начин извршења казне затвора, чиме се проширује надлежност судије за извршење кривичних санкција.

Министарка додаје да ће те измене и допуне допринети бољем трематну осуђених лица, као и побољшању статуса државних службеника који су запослени у управи за извршење кривичних санкција.

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Војислав Шешељ предлаже да се они, који тврде да се у Сребреници догодио геноцид, казне доживотном казном затвора.

“Можемо се сложити и са 20 година затвора за оне који јавно изнесу тврдњу да се у Сребреници догодио геноцид”, рекао је Шешељ у Скупштини, где је у току расправа о изменама и допунама Кривичног законика.

На дневном реду су и Предлог закона о спречавању корупције, измене и допуне Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела и Закона о извршењу кривичних санкција, које је поднела Влада Србије.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here