Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Народна скупштина Републике Србије прогласила је данас на посебној седници промене Устава Србије у области правосуђа, које су грађани изгласали на референдуму одржаном 16. јануара.

Проглашени су Акт о промени Устава Републике Србије и Уставни закон за спровођење Акта о промени Устава Србије.

Седници су присуствовали председница Владе Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, министаркa правде Маја Поповић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, представници дипломатског кора, као и чланови Радне групе за израду акта о промени Устава и представници правосудних органа.

Измене Устава свечано су проглашене уз интонирање химне “Боже правде” , а испред Дома Народне скупштине била је постављена Гарда.

Председник Скупштине Ивица Дачић је на почетку седнице подсетио на то да је ово тело двотрећинском већином усвојило Акт о промени Устава Србије и донело одлуку о расписивању референдума ради потврђивања акта.

Дачић је објаснио да је прописано да Акт о промени Устава ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина, наводећи да се на републичком референдуму заокруживањем одговора ”да” изјаснило 1.189.460 гласача или већина изашлих, па се акт сматра усвојеним.

Желим још једном да се захвалим свима који су учествовали у огромном послу уставних промена. Србија је направила велики искорак у области владавине права и у дубоком је интересу Србије и њених грађана. Захваљујем грађанима који су гласали, рекао је председник парламента.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here