Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је вечерас два закона која су важна за енергетски сектор и повећање енергетске ефикасности.

Посланици су усвојили Закон о давању гаранције Републике Србије у корист Немачке развојне банке КfW, Франкфурт на Мајни, по задужењу Акционарског друштва “Електромрежа Србије”, који предвиђа гаранцију на износ од 40 милона евра на име обавеза из Споразума о зајму за спровођење Регионалног програма за енергетску ефикасност у преносном систему II.

Усвојен је и Закон о потврђивању Споразума о зајму између КfW, Франкфурт на Мајни и Републике Србије за пројекат “Енергетска ефикасност у зградама јавне намене и обновљиви извори енергије у сектору даљинског грејања – Озелењавање јавног сектора”.

Вредност споразума је 50 милиона евра, а новац ће бити искоришћен за унапређење система енергетске ефикасности зграде ВМА у Београду.

Скупштина је потврдила и Споразум о просветној, културној и спортској сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Мексичких Држава, Споразум о статусу између Републике Србије и ЕУ о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу у Србији, као и Споразум између Владе Србије и Северне Македоније о сарадњи у области борбе против трговине људима.

Такође, усвојене су измене и допуне Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, чија примена почиње 12. марта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here