Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Народни посланици Скупштине Србије данас су усвојили сет закона од великог значаја за развој инфраструктуре, али и за економски развој Србије и реализацију програма „Србија 2025“.Скупштина Србије усвојила је и Кодекс понашања народних посланика.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали је оценио да су пројекти предвиђени овим законима од капиталног значаја за Србију јер ће допринети одрживом унапређењу домаће привреде и олакшати трансфер технологије, као и стручног развоја квалификоване и неквалификоване радне снаге.

Министарство овим заокружује значајну законодавну активност у овој години, у којој се у законској процедури нашло 40 закона у нашој надлежности. Успели смо да у доба велике неизвесности прописима обезбедимо предвидивост, битну за планирање послова у наредној години, истакао је он.

Министар је нагласио да је најважнија вест за привреду то да су се измене углавном односиле на поједностављивање, конкретизацију и боље дефинисање законских процедура и примену прописа, све у циљу олакшаног пословања.

Мали је, говорећи о усвојеним прописима, истакао да је први и можда најважнији од свих Закон о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Србији.

Потписивањем овог споразума и његовим усвајањем на корак смо ближе циљу да грађани Београда добију свој први метро, као и томе да радови на овом пројекту крену до краја наредне године, указао је министар.

Међу усвојеним прописима је и Закон о задуживању Републике Србије код UniCredit Bank Srbija A.D. Beograd за потребе финансирања пројекта изградње саобраћајнице Рума–Шабац–Лозница.

Изградња ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница један је од приоритетних пројеката у друмском транспорту, с обзиром на то да је овај пројекат важан за развој и повезивање око 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, али и Подриње и западну Србију са Војводином, напоменуо је он.

Према његовим речима, комерцијалним уговором предвиђена је уговорена вредност овог пројекта до 467,5 милиона евра, као и завршетак пројектно-техничке документације и извођење радова.

Трећи је Закон о потврђивању Уговора између Владе Републике Србије и Владе Хонг Kонга Специјалног административног региона Народне Републике Кине о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину и спречавању пореске евазије и избегавања.

Министар је рекао да су буџетом за 2021. годину предвиђене укупне инвестиције од око 330 милијарди динара, што је око 5,5 одсто БДП-а, a то је највећи ниво издвајања за капиталне инвестиције до сада, што је похвалио и  Фискални савет.

Он је додао да се јавни дуг на нивоу опште државе смањује и да ће до краја 2021. године бити на нивоу испод 58,7 одсто БДП-а, као и да су циљеви фискалне политике свакако усмерени на одржање фискалне стабилности и смањење учешћа јавног дуга у БДП, те да не очекује већи раст јавног дуга ни у следећој години.

Скупштина Србије усвојила је и Кодекс понашања народних посланика.

За Кодекс понашања народних посланика је гласало 188 посланика, против су била два посланика, а један посланик није гласао.

У Кодексу, између осталог, стоји да је посланик дужан да савесно обавља посланичку функцију, уважава друге посланике, говором не подстиче мржњу и насиље, не уноси у салу у којој се одржава седница симболе и обележја политичке странке и стране државе, осим дискретних обележја политичке странке.

У том документу је, такође, прецизирано да народном посланику није дозвољено да јавну имовину и службене просторије користи у приватне сврхе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here