Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Посланици Скупштине Србије усвојили су извештаје заштитника грађана, повереника за заштиту равноправности, повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Државне ревизорске институције за 2019. годину.

Сваки десети динар у јавним набавкама код ревидираних субјеката има неки од пропуста у јавним набавкама наводи се у извештају ДРИ-ја за 2019. годину.

“Оно што је највећа неправилност код јавних набвки јесте да су извршени расходи и издаци без проведеног поступка јавне набавке, а да при том нису постојали разлози за изузеће од примене Закона о јавним набавкама у износу од укупно 306 милиона динара или су закључени уговори у којима је извршена повреда или нарушавање начела јавних набавки”, каже др Душко Пејовић, директоре државне ревизорске институције.

Због повреде права на слободан приступ информацијама од јавног значаја решено је око 14.000 предмета.

“Подносиоци захтева најтеже долазе до оних информација које су у вези са буџетским средствима, јавним набавкама, инвестицијама и другим располагањима и евиденцијама јавних средстава и имовине. И број жалби у погледу ових инфорамција је у 2019. скоро дуплиран у односу на број жалби у 2018. години”, истакао је Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Највише притужби заштитнику грађана пристизало је из имовинско-економске области.

“Притужбе грађана највећим делом односиле су се на повреду права на заштиту имовине, право на добијање одлука у законском року, као и право на поштовање најбољих интереса детета”, каже Зоран Пашалић, заштитник грађана.

“Највећи број притужби је поднето ове године због дискриминације а основу инвалидитета. То је 16 одсто од укупног броја притужби и годинама се налази у врху по броју поднетих притужби. Жене су и даље дискриминисане”, наводи Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Раније су извештаје независних институција размотрили ресорни одбори Скупштине Србије. Редовни годишњи извештаји усвојени су после обједињене расправе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here