Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је данас Закон о буџету за 2020. годину, којим су предвиђена повећања плата и пензија, али и рекордна издвајања за капиталне инвестиције, које ће подстаћи даљи раст БДП-а.

Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини 1.334,7 милијарди динара, што даје дефицит од 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП-а.

За следећу годину пројектованi реални раст привреде је четири одсто.

У буџету је издвојено 295,4 милијарде динара на плате, као и 581,2 милијарде динара на пензије.

Такође, буџет предвиђа до сада рекордна издвајања за капиталне инвестиције, приближно 260 милијарди динара, што ће подстаћи и даљи раст БДП.

Повећан је износ за унапређење инфраструктуре за заштиту животне средине са овогодишњих 23,7 милијарде на 59,4 милијарди динара за следећу годину, а такође су повећана и средства за лечење ретких болести на 2,4 милијарде динара.

Више ће се улагати и у образовање и иновације, па се тако наставља модернизација образовног система, а за пројекат “Повезане школе” и зa дигиталнe уџбенике планирано је приближно четири милијарде динара.

Као подршка развоју науке, удвостручена су средства за Фонд за науку на милијарду динара, док је за заштиту породице и деце издвојено 65 милијарди динара или три одсто више у поређењу са 2019. годином.

Додатно је издвојено и 650 милиона динара у буџету Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику за програм подршке спровођењу мера популационе политике на територији Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here