Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Посланици у Скупштини Србије усвојили с, већином гласова, Закон о климатским променама. Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила је да је то први корак у одлучној борби против климатских промена.

“Оно што су посланици кроз подршку овом Закону показали, јесте да препознају колико је важно да се суочимо са изазовима који нам доносе климатске промене које сви осећамо. Климатске промене су глобални проблем који нас све уједињује, и зато усвајањем овог кровног акта, Република Србија наставља да даје свој допринос глобалној борби и уједно потврђује одговорност према нашим грађанима” рекла је Вујовићева на седници скупштине Србије.

Министарка је истакла да је Србија међу првим земљама Западног Балкана усвојила овакав Закон.

“Када је реч о климатским променама, Србија је показала да одлучно корача ка Европској унији. Један од приоритета Зеленог договора је усвајање Европског климатског закона, а Европска комисија је усвојила предлог овог акта. Усвајањем закона Србија потврђује да је на европском путу”, рекла је Вујовићева.

Она је подсетила да је Закон о климатским променама основ за успостављање система за ограничење емисија гасова са ефектом стаклене баште, што ће се позитивно одразити на здравље грађана и привредни развој.

Вујовић је навела да ће међу позитивним ефектима Закона бити већа отпорност друштва на нежељене ефекте климатских промена, а посебно сектора попут здравства, водопривреде, шумарства и пољопривреде. Наводећи бенефите, министарка је навела и планско прилагођавање релевантних сектора на климатске промене, успостављање механизама за извештавање према међународној заједници, односно Оквирној конвенцији УН о промени климе и њеног Споразума из Париза.

Примена Закона ће, како је рекла, позитивно утицати и на привредни раст и развој и додатно ће нас приближити стандардима и захтевима европског тржишта, као и чланству у Европској унији.

Закон би требало да допринесе испуњењу обавеза према међународној заједници, односно Оквирној Конвенцији Уједињених нација о промени климе и њеног Споразума из Париза, као и усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама Европске уније.

У Закону се наводи да Министарство заштите животне средине, у сарадњи са осталим надлежним министарствима и релевантним државним институцијама и телима, припрема Стратегију нискоугљеничног развоја ради утврђивања стратешких праваца деловања и јавне политике које се односе на ограничење емисија гасова са ефектом стаклене баште из извора, као и транспарентног и тачног праћења достизања тих ограничења емисије.

Стратегија се припрема за период од најмање десет година, а доноси је Влада на предлог ресорног министарства.

Посланици су усвојили и Одлуку о Програму званичне статистике у периоду од 2021. до 2025. године, којим се утврђује институционални и програмски оквир за прикупљање, производњу и дисеминацију података и информација у систему званичне статистике.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here