Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Скупштина Србије усвојила је вечерас измене Закона о акцизама, измене и допуне Закона о личној карти и Закон о заштити пословне тајне.

Изменама Закона о акцизама стварају се предуслови за отварање кластера 3 у преговарачкој позицији са Европском унијом и хармонизује се акцизна политика Србије када су јака алкохолна пића у питању са акцизном политиком ЕУ.

У Србији се до сада акцизна политика дефинисала на основу врсте производа, примера ради, да ли је ракија од воћа, грожђа или житарица и на основу тога је одређивана висина акцизе, док се у ЕУ она дефинише на основу једног хектолитра на температури од 20 степени без обзира на врсту готовог приозвода.

Акциза на пиво и остала нискоалкохолна пића ће остати непромењена.

Изменама Закона о личној карти предвиђено је да грађани у случају нестанка тог документа неће морати да оглашавају у Службеном гласнику већ ће то чинити МУП на званичној веб страници.

Друга новина се односи на уписивање у чип личне карте, сертфиката за електронску идентификацију, на основу чега лична карта представља средство за идентификацију на даљину.

Такође, у образац личне карте се додаје и адреса пребивалишта.

Закон о заштити пословне тајне прецизира се које информације и под којим условима уживају заштиту пословна тајна, прецизирају се случајеви у којим се прибављање пословне тајне сматра законитим, а које незаконитим.

Прибављање пословне тајне неће се сматрати незаконитим и то откривањем пословне тајне од стране новинара под условом да је новинар то учинио у циљу обавештавања јавности о питањима која су од јавног значаја.

Неће се сматрати незаконитим откривање тајне од стране узбуњивача ако у јавном интересу откривају незаконите активности.

Скупштина Србије вечерас је завршила редовно пролећно заседање, а председник парламента Ивица Дачић је рекао да је од почетка године одржано 17 седница и разматрано 108 тачака дневног реда.

Дачић је посланицима захвалио на раду, уз поруку да ће наставити да раде без обзира на то што је завршено пролећно заседање.

“Чека нас посебна седница коју сам заказао за 8. јун о Предлогу промене Устава”, рекао је Дачић и навео да ће Одбор за уставна питања радити на тексту амандмана, те да се након тога, по процедури, очекује још једна седница о промени Устава, па референдум.

Дачић је најавио и седницу за 9. јун.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here