Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Скупштине Србије усвојила је данас Закон о изменама и допунама Закона о путним исправама, који, између осталог, предвиђа да се пасош може издати са краћим роком важења од до сада утврђених 10 година, ако надлежни суд, односно јавни тужилац то дозволи у случајевима утврђеним законом.

Новина је и да ће шест месеци након истека пасоша, грађани моћи да поднесу захтев за издавање новог, а проглашавање пасоша неважећим обављаће се само на сајту МУП-а, односно више неће бити потребно да се оглашава у “Службеном гласнику”.

Према изменама и допунама, деци млађој од три године живота пасош се издаје са роком важења од три године, а деци узраста од три до 14 година са роком важења од пет година.

Овај документ предвиђа да се лицима, којима се из објективних разлога привременог карактера не могу узети отиси прстију, пасош издаје са роком важења од годину дана, а ако се отисци прстију не могу узети трајно, пасош се издаје са роком од 10 година.

Изменама и допунама је утврђено и да се особама, које у периоду од пет година изгубе или оштете два или више пасоша, нови пасош  издаје са роком важења од годину дана, осим када лице има регулисан боравак у иностранству на период дужи од годину дана.

Посланици су данас усвојили и Закон о потврђивању Споразума о измени Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Србије и Европске полицијске канцеларије.

На седници је усвојен и Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства за унутрашњу безбедност САД о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here