Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Скупштина Србије почела је данас нову седницу, на чијем дневном реду је предлог закона о испитивању порекла имовине, а највише амандмана су поднели посланици Српске радикалне странке (СРС), који сматрају да је предлог закона маркетиншки, предизборни трик.

Посланик СРС Вјерица Радета је упозорила да нови закон није потребан, јер и постојећи омогућују проверу имовине и утврђивање оне која је стечена незаконито.

Према њеним речима, циљ подношења законског предлога је да се патетиком и лицемерством, на психолошки начин покуша утицати на бираче у кампањи, закон је “обични папирић који ништа не значи”.

Квалификујући закон као маркетиншки, посланик СРС Ружица Николић је запитала зашто се не испитују афере министарке грађевине и саобраћаја Зоране Михајловић и њених сарадника, у које су умешани, као ни испитивање имовине јавних извршитеља, “који су се обогатили на муци народа”.

Посланик Срето Перић запитао је да ли је Пореска управа пре упућивања предлога закона проверила колико је грађана Србије пријавило имовину вреднију од 35 милиона динара, што им је обавеза по постојећем закону.

Они то не желе да ураде, рекао је Перић, оцењујући да је предложени закон потпуно бесмислен и доноси се због избора.

Посланик Петар Јојић је такође указао да и постојећи закон предвиђа унакрсну проверу порекла имовине, а да је право питање зашто се он не примењује.

Јојић је навео и пример 24 спорне приватизације, које је назвао највећом пљачком у историји државе, јер је штета више милијарди евра, као и продају више од 2.800 фирми “за време жутих мрава и жуте гериле”, за шта нико није одговарао, а тужиоци и данас те пријаве држе “у фиоци”.

Радикали се, према речима посланика Милорада Мирчића, залажу за ригорозније мере за нелегално стечену имовину политичара од оних које предвиђа законски предлог, али је проблем како спречити кампању која може да се води против њих.

Мирчић је као пример навео кампању против министра финансија Синише Малог у случају његовог доктората, која је одједном заустављена.

Када се нанела штета не само министру финансија, него и Влади Србије, стало се са том акцијом. Ми смо очекивали да ће се с тим наставити, да сви министри буду под лупом, њихове дипломе и имовина, али стало се, упозорио је он.

Као пример хајке Мирчић је навео и чињеницу да је једна посланица владајуће коалиције на седници Скупштине читала списак имовине једног од лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа и запитала ко јој је то дао, јер се ради о злоупотреби.

Он је додао да је Ђиласов политички противник, али да то што је урађено представља хајку.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here