Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

У Београду је одржан скуп у оквиру кампање “Будућност Србије”. Почео је музичким програмом, након чега је отпевана химна “Боже правде”. Уследила су обраћања говорника испред Дома Народне скупштине. Окупљенима се на крају обратио председник Србије Александар Вучић који је нагласио да  су Србији потребни мир и деца. Догађај је директно преносио на Првом програму РТС и други медији.

 После интонирања државне химне „Боже правде“ коју је отпевала певачица Мари Мари, скупу се прво обратила председница владе Србије Ана Брнабић. Премијерка је најпре рекла да скуп показује да Србија није подељена, већ једна и јединствена. Премијерка је захвалила присутнима на подршци. “Хвала што смо данас сви заједно у Београду”, рекла је Брнабићева.

Зашто смо данас овде, упитала је премијерка. “Ако мене питате, онда кажем да смо се окупили да покажемо да Србија није подељена земља, ни подељено друштво”, рекла је она. Према њеним речима, Србија је земља пристојних људи, где су важни рад и резултати рада.

“Нећемо подржати поделе, претње, вешала, моторне тестере, сталне, сталне и сталне поделе на ботове, сендвичаре и на грађанску елиту”, каже премијерка.

“Србија је једна, ово је Србија”, истакла је Брнабићева. Каже да жели да се стави тачка на поделе и тачка на оне који нас деле.

Наставићемо да радимо и побеђујемо као један тим, закључила је обраћање Брнабићева.

Скуп у Београду

Дачић: Порука јединства 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да “смо у претходним неколико недеља били сведоци да се из Београда шаљу слике насиља, претњи и желе неких странака да преко улице дођу на власт”.

“Шаље се порука да смо слаби, нејединствени и зато као спојени судови из међународне заједнице, нарочито са запада, долазе јачи притисци и ултиматуми, мисле да ћемо се предати ако јаче притисну”, истакао је шеф српске дипломатије.

“Овај скуп је порука јединства и снаге српског народа. Србија није ни мала ни слаба, Србија је данас јака. Нико не може да доноси одлуке о Србији а да се о томе не пита Србија. Ово је другачија Србија од оне од пре седам година”, истакао је Дачић.

Срби са КиМ који су пешке дошли у Београд

Према Дачићевим речима, Србија је поштована земља у међународној заједници.

“Показали смо нашу снагу тиме што је 13 земаља повукло признање Косова. Србија је чврст ослонац српског народа. Не играјте се ватром, данас Србима нико не сме да прети и да их напада”, истиче министар спољних послова.

Дачић наводи да, то што Вучић још није расписао изборе, јесте “доказ одговорности према Србији и националним интересима”.

После емитовања филмског инсерта из филма “Кошаре”, потпуковник Драгутин Димчевски поручио је да је све пролазно а да је Србија вечна.

Потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, некадашњи заменик 53. батаљона у Ђаковици, подсетио је на јунаке који су своје животе положили на олтар државе Србије.

“Била је то највећа битка 1999. године која је ушла у анале ратовање. Кошаре су пример како се брани отаџбина у крајње непогодним временским, климатским условима. Младићи са Кошара, који су имали 17, 18 и 19 година, били су снага наше херојске борбе”, подсетио је Димчевски.

Каже да када је ситуација изгледала готово безизлана, старешине су показале јунаштво и солидарност. “Знали смо да се боримо за све наше грађане, за Србију, за наше светиње. То не смемо никада заборавити”, истакао је Димчевски.

Димчевски је рекао да је после двадесет година од Нато агресије, Србији је потребан мир, а надасве јединство.

“Ми војници најбоље знамо шта доносе страхоте рата. Желимо јединствену и храбру Србију, као што су били њени борци са карауле Кошаре. И данас ако буде потребно бранићемо Србију истом храброшћу, одлучношћу и јунаштвом”, истако је Димчевски.

Захвалио се председнику Александру Вучићу што је, како каже, био први званичник који је дешавања 1999. године назвао правим именом – агресијом.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто обратио се окупљенима на српском језику, рекавши да му је част што је у Београду.

Министар Сијарто је изјавио на скупу да је средњој Европи потребна снажна Србија.

Сијарто је рекао да је средња Европа све јача и јача зато што се владе руководе националним интересима, упркос притисцима.

“Свима је јасно да је ваша земља све јача и јача. Ојачала је јер ваши лидери нису занемарили националне интересе. Сигуран сам да ћемо (Срби и Мађари) у будућности бити способни за велика дела”, рекао је Сијарто.

Оценио да су српско-мађарски односи најбољи до сада и да је Србија заслужила да буде чланица Европске уније, као и да је неприхватљиво да јој се држе лекције и успорава њено придруживање.

“Ви сте права европска нација, што сте више пута доказали. Вашим приступањем ће ЕУ бити јача и у годинама које предстоје на томе ћемо радити са вама и председником Александром Вучићем”, нагласио је Сијарто.

Истакао је да би, да се Мађарска пита, Србија сутра била чланица ЕУ.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик указао је  да је неопходна унутрашња снага земље да би она била јака у региону.

Додик је навео да је Србија држава у коју су загледани Срби из Републике Српске, те да је данас овде да пренесе подршку Републике Српске Србији и српском руководству.

“Дошао сам овде да свима вама испоручим љубав коју Срби у Републици Српској имају за Србију, за њено руководство. Љубав која увек јача и која је увек ту. Данас исказујем јасно опредљење и подршку Србији и руководству. Дошао сам овде да свима кажем да је ово окупљање одговор на сва питања за свакога ко пита шта се овде дешава”, поручио је Додик и и стиче да је Србија незаменљив фактор стабилности и мира.

“Желимо да Србија буде моћнија, снажнија, јача. Србија је гаранција наше стабилности и наше будћности. Дошао сам овде да свима вама кажем да ова Србија данас и ово данашње окупљање је одговор за све у свету и окружењу да је Србија јединствена и јака”, навео је председавајући Председништва БиХ.

Додик је додао и да свако може да буде против власти, јер то је, како каже – легитимно. Али, поручио је, не можете да будете против државе. Рекао је и да Република Српска јасно и гласно поручује да неће у НАТО.

“Нећемо у НАТО зато што сте и нама у два наврата бацали бомбе. Нећемо НАТО зато што нећемо да граница буде на Дрини, као што је то некада било, нећемо да поновимо ситуацију од пре 100 година. Немојте нас више питати. Ми смо одлуку донели и у томе ћемо пратити Србију, ништа битније није од тога да РС прати Србију у стратеским питањима”, поручио је председавајући Председништва БиХ.

Важно је, истакао је Додик, да знамо да будућност Србије подразумева мир, међу нама и мир са народима са којима деимо овај балкански простор, да све размирице решавамо преговорима и да се научимо стрпљењу, јер само тако можемо да се изборимо за своје интерсе.

“Време је за стрпљење и за договоре”, закључио је Додик и истакао да Србија и Срби у Реублици Српској данас веома јасно заједно могу да искажу свој став и да се до краја боре за њега.

Скуп је закључио председник Србије Александар Вучић: Не бих могао да браним Косово да вас није оволико!

Председник Србије Александар Вучић поручио је да Србији треба мир ако жели економски напредак. Џабе нам фабрике и интернет стручњаци ако немамо деце, рекао је Вучић и захвалио људима што су дошли у толиком броју.

“Без вас оволико, не бих могао да изађем пред Сија, Путина, Меркел, Макрона у наредних неколико дана, истакао Вучић.

Поручио је да Србија никоме неће дозволити нападе и протеривање свог народа са вековних огњишта.

“Морамо добро да разумемо да не можемо да имамо све што желимо и не можемо да терамо друге да мисле како и други. Морамо да разумемо куда и како се свет креће. Морамо да поштујемо и друге у региону. Морамо да се обуздамо не тако што ћемо псовком да реагујемо, сукобима и свађама ништа нећемо моћи да добијемо”, истакао је председник Србије.

Вучић је посебно истакао да се рађа све мање деце, напомињући да ће у наредном периоду бити уложено много више новца у популациону политику.

“Све нас је мање, и џабе фабрике и интернет стручњаци, програмери светског гласа ако не будемо имали деце. У свим градовима се рађа мање људи него што умире. Губимо градове и села, зато разумите да је национални опстанак угрожен. Нормално је да бринете о каријерама, али брините о будућности јер без деце нема будућности, ма колико се неки на мене љутили због тога”, нагласио је председник.

Говорећи о економском напретску, Вучић је напоменуо да је Србија “излечена од рака, онда када је била на ивици амбиса”.

“А ви сте веровали у то. Посебно се захваљујем пензионерима који су поднели највећи терет. Имамо чврст динар. Имате озбиљну Владу која не лаже народ већ се понаша домаћински”, напоменуо је председник.

Према његовим речима, Србија ће брзином ракете да иде напред али ако буде имала мир.

“Разговараћемо, али немојте да помислите да ћемо да дозволимо протеривање нашег народа са вековних огњишта на КиМ. Мораћемо да градимо много боље односе са БиХ и Хрватском”, поновио је председник.

Такође је истакао и да ће Србија остати војно неутрална јер, каже, има снагу да чува своје небо.

“Не треба нам ничија помоћ, јачаћемо своје снаге из године у годину”, закључио је председник Србије Александар Вучић.

На крају скупа је Оливер Мандић отпевао песму “Мајко, Србијо” посебно компоновану за ову прилику.

Због одржавања скупа и великог броја аутобуса који су дошли у Београд многе улице у престоници су затворене за саобраћај. Центар града повремено су надлетали хеликоптери.

Грађани су у Београд дошли из свих крајева Србије, укључујући и Србе са Косова и Метохије. Групу од десет аутобуса зауставила је косовска полиција на администратиувном пункту код Кончуља.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here