Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Ковачица центар наивног сликарства препознатљива је по многобројним сликарима познатим широм света. И данас у овом Јужнобанатском месту готово да нема породице у којој се неко не бави овим послом, а међу многобројним сликарима је и Виерослава Светлик. Неки од њених радова нашли су место у домовима познатих личности. И ових тешких дана већина њих другује са кичицом и бојом.

Од 1802. године када су у Ковачицу почели да се досељавају сиромашни радници из Словачке у потрази за бољим животом ово место постајало је специфично по много чему. Највише као колевка наивног сликарства.

Средином прошлог века Зузана Халупова и Мартин Јонаш прокрчили су пут наивним сликарима из Ковачице и од тада њихови радови налазе се у најпознатијим светским галеријама и приватним колекцијама.

И данас ово Јужнобанатско место има пуно сликара. Међу њима је и Виерослава Светлик. Растући у таквом оружењу било је предодређено да заволи сликарство.

На њеним радовима доминира девојка дуге црне косе и плавих очију.

Инспирацију налази у људима, природи, старинским кућама са крововима од сламе. Урадила је више од 900 графика, а воли да осликава и тикве, оклагије, шамлице, варјаче..

Од 2002. године када је имала прву изложбу Виерослава је више пута излагала самостално код нас и у иностранству углавном у Словачкој и Бечу а њени радови били су део колективних изложби које је организовала галерија “Бабка” широм света.

„Српска стварност“ / РТВ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here