Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас у Братислави, заједно са министарком културе Словачке Љубицом Лашаковом, изложбу више уметника наивног сликарства из Ковачице.

Брнабић је изразила захвалност свим појединцима чијим је ангажовањем изложба отворена, најавивши да ће помоћи да стваралаштво Ковачице буде уврштено на Унескову листу културне баштине у току наредне године.

Нема земље на планети која не би пожелела Ковачицу, али је Ковачица само једна захваљујући словачкој националној мањини, нагласила је премијерка.

Она је истакла да су у 20. веку министарства силе за једну земљу била министарства полиције и војске, а да су за паметну земљу у 21. веку то министарства културе и образовања.

Мислим да јесмо и да ћемо бити паметна земља и да ћемо још више улагати у образовање и културу. Одавде одлазим са јасним задатком, а то је да радимо заједно да Ковачицу уврстимо у Унескуову листу културне баштине, поручила је Брнабић.

Према њеним речима, захваљујући словачкој мањини Србија је лепше и боље место за живот, јача је и богатија.

Трудићу се да још више поклоним пажњу словачкој националној мањини, да им помогнем да наставе стваралаштво, да се укључе у политички живот, додала је она, подсетивши на то да Србија има највећи број регистрованих националних мањина у Европи – 26.

Брнабић је у Књигу утисака уписала: “Хвала за системско сакупљање и чување наше заједничке културе и уметности од непроцењиве вредности. Хвала вам што чините Србију богатијом. ”

Премијерка је тиме завршила више него успешну посету Словачкој и Чешкој током које је добила потврду снажне подршке европским интеграцијама Србије, даљем унапређењу билатералне сарадње, посебно на економском плану, као и разумевање и подршку за решавање ситуације на Космету, после мера које је увела Приштина.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here