Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Братислави да је премијера Словачке Петера Пелегринија упознала са ситуацијом у којој се Србија налази у вези са таксама које је увела Приштина, као и са огромном забринутошћу Београда због најава о формирању такозване “војске Косова”.

Брнабић је на конференцији за новинаре, након сусрета са словачким колегом, истакла да Србија то сматра највећом и најдиректнијом претњом миру и стабилности у региону.

То нису европске вредности. Ми желимо да уђемо у ЕУ, то је место где треба да буде цео Балкан и опредељени смо за дијалог, нагласила је премијерка.

Она је пренела да је упутила молбу премијеру Словачке да та земља утиче у Европској унији на то да се Приштина врати дијалогу, а не да подиже баријере.

Захвални смо Словачкој и на ставу о тзв. “војсци Косова”, додала је Брнабић, подсетивши на то да је Словачка једна од пет чланица Уније која не признаје независност Косова и да је ЕУ захваљујући томе статусно неутрална.

То онда практично тера Приштину да седне за сто и да има подстицај да направи договор са Београдом како би сви у региону имали другачију будућност, рекла је она.

Брнабић је истакла да не може да разуме позицију Приштине, да се Србима у јужној покрајини у 21. веку забрањује штампа на матерњем језику.

Иду празници, а ми не знамо да ли ће Срби на Космету имати грејање и лекове,  и уместо да говоримо о будућности, иновацијама, говоримо о оружју и војсци. То је за Србију неприхватљиво, навела је председница Владе.

Молим све у Европи да се вратимо разговорима и дијалогу. Србија има највећи интерес за регионалну стабилност, поручила је Брнабић.

Према њеним речима, Србију и Словачку спаја и то што Словачка поштује међународно право и правду и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и по том питању има принципијелан став.

Пренела сам премијеру Словачке захвалност српског народа. То што нам овако помажете омогућава нам да имамо дијалог о могућој дугорочној нормализацији односа са Приштином, нагласила је она.

Пелегрини је поручио да се Словачка изричито противи транформацији косовских безбедносних снага у оружане снаге, и нагласио да његова земља и даље снажно подржава територијални интегритет Србије и да се њен став по питању једнострано проглашене независности Косова не мења.

Дијалог видимо као једини пут, истакао је он и истовремено оценио да је ситуација на Косову и Метохији веома сложена.

Словачка је чланица НАТО и мислим да је и позиција Алијансе у вези с питањем формирања “војске Косова” негативна. Зато сматрам да ће једнако снажан став показати и Алијанса, а то је став и међународне заједнице и ЕУ, навео је Пелегрини.

Словачка ће, како је додао, искористити своје инструменте у ОЕБС-у за решавање овог питања.

Он је нагласио да Приштина мора да добије јасан сигнал да, ако буде повлачила кораке против међународног права и буде нарушавала мир и стабилност у региону, не може да рачуна на то да ће бити поштован партнер у Европи.

Неопходно је да позовемо Приштину да се повуку од ових једностраних и пре свега неуставних корака. Нико не би желео да Србија буде приморана да својом војском брани угрожено становништво на Косову. Жао ми је што тренутно изгледа да Приштина нема интерес за мирно решење и што, и у погледу политике, видимо тежњу напетости и даље ескалације, закључио је премијер Словачке.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here