Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Епидемиолошка ситуација у Србији се полако стабилизује али су мере опреза неопходне саветују стручњаци. Кажу да већина грађана поштује мере, а обичним посматрачима се чини да се многи оглушују о препоруке, па чак и на законом прописане мере. Почетак школске године преломни тренутак.

Према последњим подацима у Србији су од последица коронавируса преминула још четири пацијената. Потврђено је још 211 нових случајева заразе.

Укупан број заражених од близу 30 хиљада људи опомиње. Нису још сви излечени, један број је на болничком лечењу, а један број на кућном лечењу, а ако се томе дода и број оних који су заражени, а ни не знају да имају опасан вирус, јер немају никакве симптоме, омда је број потенцијалних преносиоца вируса итекако велики. Отуда и апел чланова Кризног штаба којим желе да подстакну потенцијалне преносиоце вируса да носе маске и да примењују друге предложене мере, а поготово законске обавезе, није довољан. Задатак чланова Кризног штаба, а посебно званичника државних институција је да инсистирају на примени законски утврђених мера, јер то није ствар добре воље, већ обавеза. Зато је и санкционисање не испуњавање законских обавеза више него нужно и једино се на тај начин могу заштити они који испуњавају своје обавезе. Подаци о броју санкционисаних само потврђују да представници државних институција не извршавају своје обавезе, а чланови кризног штаба никада се нису бавили тим симболичним примерима санкционисања и нису прозивали државне органе да раде свој посао у име савесних и одговорних грађана.

Коронавирус је још присутан, упозоравају епидемиолози и поручују да, иако се ситуација стабилизује, још је несигурна.

Члан Кризног штаба и епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се пи-си-ар и серолошки ЕЛИСА тестови могу обавити у свим референтним лабораторијама, а да одлука о обављању тестова у приватним лабораторијама тек треба да се донесе.

Што се тиче школа, епидемиолог Предраг Кон изјавио је да ће бити обавезно ношење трослојних заштитних маски, а не платнених једнослојних и нагласио да је то врло важно.

Ситуација на терену потврђује да се ситуација поправља, али да се короне још нисмо решили и да други, па чак и трећи талас тек долазе.

Примера ради последњих дана у Ужицу је нешто боља епидемиолошка ситуација.

Према последњим подацима ужичког Завода за јавно здравље регистровано је нових 14 случајева обелелих. У Ужицу шест, у Прибоју, Бајиној Башти и Пожеги по два и у Сјеници и Пријепољу по један новооболели.

Од почетка епидемије на територији Златиборског округа евидентирано је 2.438 заражених, преминуло је 128 особа.

Бројке заиста опомињу. Не можемо да будемо задовољни све док број новооболелих не сведемо на нулу. Јер не смемо заборавити: Све је почело само од једног зараженог, а тај број се веома брзо мултиплицира.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here