Mesto za reklamu
  1. 0 12. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас, на маргинама Министарског савета ОЕБС-а у Стокхолму, са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом.

Селаковић је констатовао да су односи Србије и Русије изузетно добри, развијени и посебно оснажени стратешким партнерством, те да наше народе и земље повезује историјско пријатељство и братска блискост.

Он је нагласио да динамичној политичкој сарадњи умногоме доприносе редовни сусрети на највишем и високом нивоу.

Шеф српске дипломатије је и овом приликом захвалио на чврстом и доследном ставу Русије по питању нашег територијалног интегритета и суверенитета, као и на снажној подршци у међународним организацијама.

Селаковић је информисао саговорника о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији на Косову и Метохији и положају српског народа у покрајини, а било је речи и о актуелној ситуацији у региону.

Министри су разменили информације о борби против коронавируса и изразили задовољство због заједничке производње вакцина „Спутњик В“ на иституту Торлак.

Захвалност Шпанији због подршке по питању Космета

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић оценио је данас у разговору са министром иностраних послова Шпаније Хосеом Мануелом Албаресом Буеном у Стокхолму, да су политички односи двеју држава веома добри, и указао на важност даљег унапређивања обострано корисне економске сарадње.

Селаковић је констатовао да је у протеклом периоду дошло до интензивирања политичког дијалога и да би достигнути ниво односа требало одржавати и унапређивати што чешћим сусретима на високом и највишем нивоу.

Шеф српске дипломатије је саговорника упознао са економском ситуацијом у Србији и макроекономским показатељима који потврђују да смо у последње две године по кумулативном расту у самом европском врху и да смо апсолутни лидер у региону по привлачењу страних инвестиција.

За Србију је, како је подвукао, драгоцена подршка коју јој Шпанија пружа у процесу евроинтеграције, нагласивши да чланство у ЕУ остаје чврсто стратешко опредељење Србије.

Према његовим речима, Србија чини велике реформске напоре и очекује да резултати које постижемо, што је потврђено и последњим извештајем о напретку, буду на објективан начин валоризовани од стране чланица ЕУ.

Министар је на састанку, одржаном на маргинама Министарског савета ОЕБС-а, пренео захвалност Шпанији због доследне и принципијелне подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и подршци коју нам по овом питању пружа у међународним организацијама.

Он је детаљно саговорника упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и током дијалога Београда и Приштине, упозоривши на вишегодишње одбијање Приштине да спроведе једину преузету обавезу и омогући формирање Заједнице српских општина.

Селаковић је информисао саговорника и о порасту броја етнички мотивисаних напада на Србе и њихову имовину и сталним покушајима Приштине да једностраним потезима изазове дестабилизацију региона.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here