Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник аустријског парламента Волфганг Соботка истакао је данас, уочи састанка Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Београду, да свако ко блокира почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом угрожава европски курс Западног Балкана и штети веродостојности Уније.

Најавио је да ће конференцију искористити за даље уверавање за потребом отпочињања приступних преговора са Скопљем и Тираном.

“Ја сам уверени подржавалац европске интеграције Северне Македоније, Албаније И целог региона Западног Балкана. Кандидати за чланство Северна Македонија и Албанија су протеклих година направили важан напредак на путу правног, политичког и економског приближавања ЕУ. Северна Македонија је окончањем спора око имена са Грчком, поред тога, дала важан допринос помирењу и пример је целом региону. Даље одлагање почетка преговора био би потпуно погрешан сигнал“, поручио је он у саопштењу.

ЕУ, према његовим речима, је непотпуна без држава Западног Балкана.

“Ко је, по том питању, другачијег мишљења, узима у обзир опасност дестабилизације у економском и безбедносном погледу непосредно пред својим прагом“, нагласио је Соботка.

“Албанија и Северна Македонија прдузимају свеобухватне напоре у области правосуђа и демократизације друштва. Све то мора имати и перспективу, а она значи почетак приступних преговора ако су земље испуниле значајне критеријуме“, објаснио је он.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here