Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Зимске олимпијске игре у Пекингу, 24. по реду, свечано су отворене, а церемонији на Националном стадиону у Пекингу, чувеном “Птичјем гнезду”, присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Игре је званично отворио кинески председник Си Ђинпинг, а свечаној церемонији присуствовао је и председник Русије Владимир Путин.

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах пожелео је срећну Нову годину Кинезима и поручио да је ово година тигра и олимпијска година.

Он је подсетио да је пандемија реалност за све, захвалио на томе што је омогућено да се Игре организују и буду безбедне за све и додао да ће спортисти показати свету како изгледа “када сви исто поштујемо правила и једни друге” и показати да је могуће “бити љути ривал, а истовремено живети у миру и међусобном поштовању”.

“У истом духу наша срца иду ка спортистима који због пандемије нису успели да остваре свој олимписки сан. Драги олимпијци, ваша позиција је спремна, сада је дошао тај тренутак који смо сви тако дуго чекали, сада је ваш олимпијски сан остварен”, поручио је Бах.

Он је позвао све политичке ауторитете у свету да учествују у “олимписком примирју” и дају шансу миру.

Председник организационог комитета Зимских олимпијских игара поручио је да Кина испусује ново поглавље светског спорта и додао да је то победа солидарности.

На церемонији отварања на Националном стадиону “Птичје гнездо” изведена је кореографија са светлосним инсталацијама, а затим су добитници различитих признања постројени у две колоне пронели заставу Кине, што је представљало “омаж обичном кинеском човеку”, док је један дечак свирао мелодију “Моја отаџбина и ја”.

Представљена је и светлосна инсталација капи мастила која се претвара у лед, а уз наступ хокејаша представљени су и олимпијски кругови, док је на крају церемоније изведена кореографија са светлећим пахуљама, на којима су била исписана имена земаља учесница.

На отварању је подигнута и застава домаћина игара, коју су до јарбола донели кинески војници, а током подизања заставе изведена је химна Кине.

Кина је једина земља која је успела да буде домаћин и летњих и зимских Олимпијских игара. Пекинг је постао први олимпијски дуални град, прецизније први град у историји олимпијског покрета домаћин и летњих и зимских Олимпијских игара.

На играма учествује 2.871 спортиста из 91 државе, који ће се у наредних 16 дана борити у 106 дисциплина седам зимских спортова.

Србију ће представљати такмичари у алпском скијању Невена Игњатовић и Марко Вукићевић, који је носио заставу на церемонији отварања.

Међу гостима на отварању били су и председник Русије Владимир Путин, председник Пољске Анџеј Дуда, председник Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Наравно, на отварању је и председник Србије Александар Вучић, са члановима делегације Србије. У делегацији Србије на отварању били су и министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић.

Српску заставу на дефилеу носио је скијаш Марко Вукићевић, који ће заједно са Невеном Игњатовић представљати Србију у Пекингу.

Сједињене Америчке Државе и још шест земаља нису послали представнике на церемонију отварања Игара, уз образложење да Кина крши људска права.

Ниједан страни спортиста није позитиван на ковид, заражена 72 члана спортских делегација

Ниједан страни спортиста који је допутовао у Пекинг на Зимске олимпијске игре није био позитиван на ковид-19 до среде, навео је медијски тим Пекинга 2022.

Ако било који спортиста буде позитиван на ковид-19, биће пријављен и третиран у складу са релевантним захтевима.

Кинеске власти регистровале су 72 случаја ковида међу члановима страних делегација које су стигле на Зимске олимпијске игре у Пекингу, саопштио је данас организациони комитет Игара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here